Atenție: bacteria „mâncătoare de carne” se va înmulți în următorii ani!

Ce este bacteria „mâncătoare de carne”, de ce și în ce zone se va înmulți în următoare perioadă și cum se manifestă?
  • Publicat:
Atenție: bacteria „mâncătoare de carne” se va înmulți în următorii ani!
Ce este bacteria „mâncătoare de carne”, de ce și în ce zone se va înmulți în următoare perioadă și cum se manifestă?

Oamenii de știință sunt din ce în ce mai preocupați de schimbările climatice și de efectele pe care acestea încep deja să le aibă în ceea ce privește sănătatea globală. 

Deși cel mai recent avertisment a fost transmis cu privire la o bacterie („mâncătoare de carne”) care face ravagii în prezent în Florida, situația s-ar putea înrăutăți în următorii 20 de ani în SUA și nu numai.

Bacteria se dezvoltă în apele contaminate și ajunge în organism prin rănile deschise, având capacitatea distrugătoare de a produce un deces chiar și în 2 zile de la infestarea organismului.

Oamenii pot contacta infecții cu Vibrio vulnificus prin contact direct cu apa de mare contaminată.

Schimbările climatice care se accentuează pe măsură ce trece timpul permit bacteriei să supraviețuiască în din ce în ce mai multe ape, iar creșterea nivelului mării poate favoriza migrația acestei bacterii tot mai în interior pe continent.

De obicei, bacteriile toxice se dezvoltă și se înmulțesc în ape calde, sărate și nu foarte adânci, având răspunsuri rapide la cele mai mici schimbări de temperatură.

În prezent, infecția cu Vibrio vulnificus atinge apogeul în lunile de vară, și este ceva mai puțin frecventă în cazul oamenilor.

Însă, atunci când are loc infestarea organismului uman, acesta se deteriorează grav și rapid.

Bacteriile mâncătoare de carne provoacă fasceită necrozantă – descompunerea țesuturilor, distrugerea pielii. În unele cazuri se recomandă amputarea unor membre pentru a evita răspândirea în organism.

Reprezentanții Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au confirmat că aproximativ 1 din 5 persoane infectate decedează chiar la una-două zile după contaminarea țesuturilor.

Infecțiile nu se transmit de la om la om.

O astfel de infecție poate apărea și atunci când consumăm un pește crud sau insuficient gătit (descoperă care sunt 6 pești toxici. Conțin foarte mult mercur, de evitat!).

Simptomele infecției cu Vibrio vulnificus

  • Diaree apoasă
  • Crampe stomacale
  • Greață
  • Vărsături
  • Febră

Alte semne putea fi: frisoanele, leziuni ale pielii și o scădere bruscă și mare a tensiunii arteriale.

Persoanele vulnerabile sunt cele care au un sistem imunitar scăzut și cei care suferă de hepatită cronică.

Cele mai recente cercetări confirmă faptul că în următorii 20 de ani Vibrio vulnificus ar putea afecta și regiuni populate dens cum ar fi cele din jurul New York-ului. Dacă nivelurile de emisii continuă să crească, cel mai probabil și infecțiile vor ajunge la 140-200 pe an.

Citește și: Microbiomul, un „univers bacterian” cu multiple implicații asupra sănătății. Legătura dintre tulburările cognitive, balonarea constantă și bacteriile din stomac

Citește și: Ce boli riști dacă mănânci carne infectată cu bacterii sau paraziți. Semnele că ai mâncat ce nu trebuie

Citește și: Bolile pe care le poți lua prin sărut: milioane de bacterii și diverse afecțiuni pot fi transmise

Sursă: dailymail.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult