ATENȚIE la căpușe! Medic: Leacurile băbești le fac să intre și mai mult în piele

Ai fost mușcat de căpușe? Evită aceste leacuri băbești, altfel intră și mai mult în piele și riscul să faci boala Lyme e mare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
ATENȚIE la căpușe! Medic: Leacurile băbești le fac să intre și mai mult în piele
ATENȚIE la căpușe! Medic: Leacurile băbești le fac să intre și mai mult în piele. Foto: Shutterstock

Medicii avertizează că enervantele căpușe sunt în plin sezon, din aprilie și până în noiembrie. De aceea trebuie să fim vigilenți când ieșim la iarbă verde și, în cazul în care observăm acasă că a intrat o căpușă în piele, să nu apelăm la leacuri băbești. Altfel, căpușa se poate infiltra și mai adânc sub piele, unde eliberează saliva infectată cu Borrelia, o bacterie foarte periculoasă care duce la boala Lyme.

Căpușa trebuie scoasă din piele în 24 de ore

Este foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede, în primele 24 de ore. Altfel, există riscul ca bacteria Borrelia, cea care se transmite în urma mușcăturii insectei, să ajungă în sânge, iar de acolo până când pacientul face boala Lyme mai este doar un pas.

„Îndepărtarea căpușei trebuie să se facă cu multă grijă. Noi recomandăm să fie efectuată de un medic chirurg din UPU, și asta pentru că există riscul ca, în timpul intervenției, să îi fie rupt capul insectei parazite, care rămâne în corp și poate transmite în continuare bacteria Borrelia”, spune asist. univ. dr. Mirela Turaiche, medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Ai fost mușcat de căpușă? Evită aceste leacuri băbești

Medicii le recomandă celor care depistează căpușe să nu folosească metode „băbești” pentru a le îndepărta: încălzirea zonei în care se află ori folosirea unor substanțe pentru neutralizarea lor (gaz, acetonă, petrol, amoniac).

În caz contrar, există posibilitatea că acestea să pătrundă mai mult în piele și să elibereze o cantitate mai mare de salivă infectată sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție (boala Lyme).

Virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care insecta începe să se hrănească.

Cum se scoate corect o căpușă din piele

Cei care nu pot ajunge într-o Unitate de Primiri Urgențe într-un interval de 24 de ore pot încerca să îndepărteze singuri căpușa, acasă.

Pentru aceasta, se va folosi o pensetă care se va fixa cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii, iar apoi se extrage încet, cât mai drept posibil, fără a zdrobi sau rupe căpușa.

„Zona se dezinfectează cu alcool sau soluție antiseptică. Chiar dacă prin această intervenție este extrasă insecta, persoana care a fost mușcată ar trebui să fie consultată de un medic infecționist, care poate să recomande efectuarea unor analize de sânge specifice”, adaugă medicul.

Boala Lyme: simptome la care să fiți atenți

Trebuie să rețineți următoarele aspecte:

  1. Data la care a fost extrasă căpuşa – boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia.
  2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome „curioase” atât la locul muşcăturii, cât şi generale, precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
  3. Mai puțin de 30% dintre bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură (din cauza dimensiunilor mici și secreției anestezice).
  4. Semnele bolii Lyme sunt numeroase, putând fi confundate cu alte altor peste 200 de afecțiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1.000 de feţe.
  5. În cazul în care nu este tratată la timp, boala Lyme poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpușe

Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile la om apar sezonier, în perioada când căpușele sunt active, din aprilie până în noiembrie.

Căpușa ajunsă pe pielea omului își caută pentru fixare o zonă „convenabilă”, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește pe măsură ce se hrănește cu sânge.

Prin mușcătură, căpușa își introduce capul sub piele, un segment al gurii de formă tubulară, care are de o parte și alta doi clești, care au rolul de fixare.

Iată o serie de măsuri prin care puteți evita mușcăturile de căpușe:

  • La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
  • Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
  • Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor
  • Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%
  • Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție
  • La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie
  • Faceți duș zilnic – verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (la subraț, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)
  • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1 oră cu aer cald/fierbinte
Urmărește CSID.ro pe Google News