Purtarea pantofilor cu tocuri exagerate pe perioade îndelungate poate duce la modificarea formei piciorului!
Primul semn că dezvoltăm o afecţiune este legat de apariţia constantă a unei stări de disconfort.
De multe ori, se poate modifica modul în care călcăm, fapt observat prin felul în care se uzează talpa pantofului.
„De regulă, la unele femei, bolta anterioară a piciorului se poate prăbuşi şi devine, astfel, rotundă, ceea ce duce la o presiune crescută în timpul mersului pe capetele metatarsienelor. Această presiune duce la apariţia unor dureri, cunoscute sub numele de metatarsalgie.
Anumite studii relevă că purtarea pantofilor cu toc ar favoriza apariţia monturilor, dar nu este singurul factor determinant pentru acest lucru. În cazul platformelor, pot apărea, uneori, accidentările la nivelul gleznei, entorsele. Pantofii cei mai sănătoşi sunt cei în care ne simţim confortabil şi nu avem dureri la mers sau o nevoie lungă de adaptare”, precizează medicul ortoped Vlad Predescu pentru Gândul.
Afecţiunile pot fi extrem de variate şi numeroase. „Aş aminti apariţa de monturi, situaţie cunoscută sub numele de hallux valgus, modificarea poziţiei degetelor (degete în ciocan). Cei care au avut multiple traumatisme în tinereţe pot fi afectaţi de artroză, de pierderea mobilităţii articulaţiilor piciorului şi de apariţia durerilor. În cazul bolilor reumatismale, cum ar fi poliartrita reumatoidă, apar modificări complexe la nivelul tuturor articulaţiilor piciorului . De regulă, acestă situaţie necesită o intervenţie chirurgicală”, mai spune medicul Vlad Predescu.
În general, cauzele pentru care ni se umflă picioarele pot fi nenumărate.
„Pot fi provocate de boli medicale grave, cum ar fi cele cardiace sau renale, de afecţiuni ceva mai simple, cum ar fi insuficienţa venoasă periferică şi apariţia varicelor. În cazul în care nu suferim de o boală anume, această condiţie poate apărea ca urmare a repausului prelungit, fie pe scaun, fie în picioare”, adaugă medicul.