În plin sezon de gripă gravidele sunt în dilemă. Pe de o parte nu au voie să ia medicamente decât la indicaţiile clare ale medicilor, pe de altă parte sunt mai supuse îmbolnăvirilor din cauza sistemului imunitar scăzut. Au ele voie să se vaccineze antigripal? Am stat de vorbă cu dr. Mona Zvâncă medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, supraspecializată în medicină materno-fetală.
Prima recomandare a medicilor privind măsurile de protecţie pe care trebuie să le ia gravidele în timpul epidemiei de gripă rămâne vaccinarea antigripală. Ghidurile terapeutice recomandă ca toate gravidele, indiferent de vârsta sarcinii, să fie vaccinate antigripal.
„Vaccinul antigripal este mai mult decât recomandat femeilor însărcinate, dar şi celor care intenţionează să aibă un copil sau alăptează pe parcursul sezonului gripal (între lunile octombrie şi martie). Deşi sunt disponibile mai multe date de siguranţă pentru trimestrele doi şi trei, nu s-au dovedit efecte adverse nici la administrarea în trimestrul 1 de sarcină iar beneficiile vaccinării antigripale, care sunt certe, depăşesc categoric riscurile, care sunt discutabile explică dr. Mona Zvâncă medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, supraspecializată în medicină materno-fetală.
”Rolul vaccinului antigripal este de a proteja mama şi fătul de gripă şi complicaţiile acesteia. Mai mult decât atât, dacă mama s-a vaccinat antigripal în timpul sarcinii (spre finalul ei), copilul va fi protejat de gripă în primele luni de viaţă, pentru că anticorpii care s-au dezvoltat traversează placenta”, a mai completat dr. Mona Zvâncă.