Autismul, cauzat de kilogramele în plus ale gravidei?

Femeile care iau prea mult în greutate în timpul sarcinii sunt mai predispuse să nască un copil care să sufere de tulburări de spectru autist, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, informează dailymail, citată de Mediafax.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Autismul, cauzat de kilogramele în plus ale gravidei?

Femeile care iau prea mult în greutate în timpul sarcinii sunt mai predispuse să nască un copil care să sufere de tulburări de spectru autist, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, informează dailymail, citată de Mediafax.

Greutatea în timpul sarcinii variază, însă mare parte dintre femei iau în greutate între 8 şi 13 kilograme, mai ales după a 20-a săptămână. Un studiu recent a arătat că tulburările de spectru autist sunt mai mari în rândul copiilor ale căror mame s-au îngrăşat câte 15 kilograme în timpul sarcinii, decât în cazul copiilor ale căror mame s-au îngrăşat câte 13 kilograme.

Studii anterioare au arătat că există o legătură între greutatea din timpul sarcinii şi autism, dar acest studiu nou a încercat să găsească o legătură între autism şi greutatea din timpul sarcinii, după ce s-a luat în considerare care era greutatea femeii înainte de a rămâne însărcinată.

Cercetătorii au realizat studiul comparând cazurile unor copii de 8 ani care locuiesc în Salt Lake, Davis şi alte oraşe din Utah. Astfel, 128 de copii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist au fost comparaţi cu un grup format din 10.920 de copii de aceeaşi vârstă şi sex. Oamenii de ştiinţă au urmărit câte kilograme au luat femeile în timpul sarcinii.
Studiul a avut un rezultat surprinzător. Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între indicele de masă corporală al mamei înainte să rămână însărcinată şi autism, fapt care nu a fost analizat în studiile precedente.

De asemenea, cercetătorii au analizat un grup secundar fornat din 288 de copii din Utah diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist şi au comparat informaţiile cu cele ale rudelor lor sănătoase.
În ambele cazuri, greutatea câştigată în timpul sarcinii a fost identificată ca fiind un factor comun în cazul mamelor care au dat naştere unor copii care suferă de autism.

Cercetările arată că schimbările de greutate în timpul sarcinii şi autismul ar putea împărtăşi aceeaşi cauză de bază.
„Cercetările din acest studiu sunt importante deoarece furnizează indicii despre riscurile de a avea o afecţiune de spectru autist. Medicii ştiau de mult timp că alimentaţia propice este esenţială pentru o sarcină sănătoasă. Femeile însărcinate nu ar trebui să îşi schimbe dieta în urma acestor rezultate. Mai degrabă, studiul oferă o nouă piesă în puzzle-ul autismului pe care cercetătorii îl studiază”, a spus Deborah Bilder, autorul studiului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: