Autorul cărţii Atomic Habits a căutat răspunsuri la întrebarea ”Cum putem trăi mai bine?”, iar pentru a găsi soluţii viabile, acesta a apelat la studii şi poveşti de viaţă ale unor oameni celebri. Concluzia? Obiceiurile zilnice sunt cele care diferenţiază oamenii care reuşesc să-şi atingă scopurile şi cei care doar le setează. În cartea sa, James Clear explică cum schimbările mici produc rezultate remarcabile, ”Atomic Habits” fiind „o cale uşoară şi eficientă de a-ţi forma obiceiuri bune şi a scăpa de cele proaste”.
Obiceiurile reprezintă comportamente reluate regulat şi, de cele mai multe ori, automat. Tocmai de aceea, o mică schimbare a rutinei zilnice poate influenţa destinul fiecăruia la modul real. De exemplu, fiecare dintre noi îşi doreşte să citească mai mult, să facă mai multă mişcare, să economisească sau să trăiască mai sănătos.
Doar că scopul final – acela de a termina o carte, de a avea un tonus de invidiat sau un cont de economii generos pare atât de îndepărtat, încât mulţi renunţă pentru că nu văd rezultate imediate. Ce vrea să transmită James Clear este că e mai important ca acelaşi lucru să fie repetat zilnic pentru puţin timp, decât practicat îndelung o dată pe lună.
„O deviere de 1% în bine sau în rău poate fi nesemnificativă pe moment, dar în timp poate determina diferenţa dintre ceea ce eşti şi ce ai fi putut deveni. Succesul este produsul rutinei zilnice, nu al schimbărilor făcute o dată în viaţă”, precizează autorul.
Desigur, ceea ce repetăm automat zi de zi are repercusiuni asupra felului în care funcţionează timpul asupra vieţii noastre: obiceiurile pozitive îl transformă într-un aliat, cele rele, în inamic.
Aşadar, persoanele care vor să aducă o schimbare în viaţa lor, pot descoperi reţeta sigură a lui James Clear, prin care explică de ce micile schimbări fac în timp diferenţe majore, care este secretul autocontrolului, dar şi cum pot fi evitate amânările.
„Pe termen lung, adevăratul motiv pentru care eşuezi în a-ţi păstra obiceiurile este propria ta imagine despre sine. Evoluţia implică dezvăţ. Pentru a deveni cea mai bună versiune a ta trebuie să-ţi reconsideri convingerile, să-ţi îmbunătăţeşti şi să-ţi extinzi identitatea. Identitatea se modelează în funcţie de obiceiurile pe care le avem”, demonstrează James Clear în cartea sa.
„În formarea unui obicei, cheia este repetiţia, nu perfecţiunea. Nu trebuie să studiezi toate detaliile unui obicei nou. Trebuie doar să exersezi. Repetiţia e mama învăţăturii şi este una dintre cele mai importante etape ale formării unui nou obicei. Formarea unui obicei depinde de frecvenţă, nu de timp”, concluzionează autorul.