Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov reamintește că avizul epidemiologic nu trebuie solicitat antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor la revenirea din vacanțe. În schimb, acesta este necesar la înscrierea inițială a copilului în creșă sau grădiniță.
O postare importantă pentru începutul noului an școlar, când crește brusc apetitul pentru avize, adeverințe, fișe și alte documente pentru care au dispărut de mult prevederile legale.
Vă rugăm să citiți și să combateți abuzurile când vi se cer imperativ documente care nu mai au nicio valoare. Să combatem împreună aglomerația inutilă la cabinetele medicale! spune dr. Sandra Alexiu, președinta asociației.
Documente medicale pentru înscrierea sau transferul în unitățile de învățământ
Conform legislației actuale, documentele medicale necesare înscrierii sau transferului în unitățile de învățământ sunt:
La înscrierea în creșă/grădiniță:
adeverința medicală de înscriere în colectivitate, modelul din Anexa nr. 16.1 (împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – Anexa 16.2) – eliberată de medicul de familie.
dacă copilul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
dacă copilul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
La înscrierea în clasa a IX-a:
dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul școlii frecventate;
dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
În cazul transferului între diferite unități de învățământ:
dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar;
dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o creșă/grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
La revenirea din vacanțe NU se va solicita antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic. Așadar, avizul epidemiologic nu se solicită decât la înscrierea inițială a copilului în creșă sau grădiniță.
Listă vaccinuri obligatorii și vaccinuri opționale România 2023
Potrivit Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, pe lângă vaccinurile obligatorii prevăzute în schema naţională de vaccinare împotriva bolilor grave, precum poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, Haemophilus influenzae, rujeola, rubeola şi oreionul, există şi alte vaccinuri, în categoria celor opţionale.
Un alt vaccin opţional este cel împotriva infecţiilor cu streptococcus pneumoniae, acesta fiind o cauză bacteriană frecventă a otitelor, pneumoniilor şi meningitelor la copil.
Vaccinuri obligatorii
Vaccinul contra tuberculozei de tip Calmette Guerrin (BCG) – pentru prevenirea îmbolnăvirii nou-născuților de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită și encefalită în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch
Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa – VPI – HiB – HB) – utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni
Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) – utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni, cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare
Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat (DTPa – VPI) – utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani
Vaccinul pneumococic – oferă protecție împotriva pneumoniilor, otitelor, septicemiilor și meningitei pneumococice
Senior Editor, [email protected]
A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023.
Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională.
Colaborări: Viața ...