După un avertisment emis în luna iulie, autoritățile sanitare franceze au cerut retragerea imediată de pe piață a balonului gastric creat de start-up-ul american Allurion, marți, 6 august. Acest lucru a fost realizat pentru a „proteja sănătatea și siguranța pacienților”, precizează Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului, care a ordonat suspendarea.
Un balon gastric este un dispozitiv non-chirurgical care are scopul de a ajuta persoanele obeze sau supraponderale să piardă în greutate. Cu toate acestea, poate provoca complicații grave. Principiul este similar cu cel al inelului gastric. Acesta constă în reducerea spațiului disponibil pentru alimente în stomac, dar fără a recurge la chirurgie.
Balonul dezvoltat de Allurion, un start-up fondat în Statele Unite, foarte activ în Franța, se înghite sub formă de capsulă. Acesta rămâne activ timp de patru luni, după care se resoarbe. Câteva mii de exemplare sunt implantate în fiecare an, însă utilizarea sa este foarte controversată.
În Franța, autoritățile de sănătate îl autorizează, dar nu îl recomandă, având în vedere îndoielile privind utilitatea sa pe termen lung și costul său ridicat, care poate ajunge la câteva mii de euro.
Riscurile medicale sunt dovedite. Au fost raportate efecte secundare grave, precum ocluzii intestinale sau perforații gastrice, conform ANSM.
„Această decizie vine în urma creșterii numărului de raportări privind efectele adverse din ultimii doi ani, lipsei de urmărire a implantării acestor baloane gastrice, lipsei de formare specifică pentru gestionarea acestor complicații în afara locurilor de implantare, precum și publicității neconforme cu reglementările pentru baloanele Allurion”, continuă autoritatea sanitară.
Într-un interviu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”, dr. Viorel Dejeu, șef departament Chirurgie Bariatrică și Metabolică, cu peste 1.500 de intervenții de chirurgia obezității efectuate anual, a explicat modul în care funcționează acest balon gastric disponibil și în România.
„Este o minunăție tehnică. Baloane gastrice există de mai mulți ani, însă nu unul atât de performant cum este Allurion. Nu este nevoie de anestezie generală, nici măcar de endoscopie. Procedura durează 10 minute. Pacientul înghite capsula-balon, ajunge în stomac, umplem balonul cu lichid și pacientul se reîntoarce la viața normală. Un alt avantaj al lui constă în efectele secundare (crampe, greață) foarte discrete, în comparație cu baloanele de generație mai veche. L-am așteptat câțiva ani până a ajuns în România. A trecut prin mai multe etape de dezvoltare, și, în sfârșit, anul trecut am reușit să intrăm în posesia lui, în exclusivitate în România”, ne-a spus Dr. Viorel Dejeu în interviul din 2022.
Întrebat câți pacienți a tratat cu balonul Allurion și care sunt rezultatele pe care aceștia le pot avea urmând cu strictețe recomandările, specialistul a menționat că „Avem deja peste 200 de pacienți care au sau au avut acest balon. Pacienții se pot aștepta să piardă între 10-20% din greutatea pe care o au”.
Foto: Shutterstock
Sursa: Le Monde