Balsamul de rufe, toxic sau nu?

Balsamul de rufe este nelipsit din arsenalul oricărei gospodine însă, pe lângă parfumul plăcut pe care îl conferă hainelor, se pare că anumite ingrediente pot cauza serioase probleme de sănătate deoarece pot pătrunde treptat din haine direct prin piele, cel mai mare organ.
  • Publicat:
Balsamul de rufe, toxic sau nu?

Balsamul de rufe este nelipsit din arsenalul oricărei gospodine însă, pe lângă parfumul plăcut pe care îl conferă hainelor, se pare că anumite ingrediente pot cauza serioase probleme de sănătate deoarece pot pătrunde treptat din haine direct prin piele, cel mai mare organ. Cel puţin asta susţine un articol publicat pe naturalnews.com, unde  se constată că unele persoane care au folosit balsam de rufe pe termen lung s-au confruntat cu simptome precum dificultăţi în respiraţie, iritaţii ale pielii, ameţeli, dureri de cap sau pierderi de memorie.

De vină ar fi  chimicale precum alcoolul benzilic, ftalaţii, etanolul sau cloroformul, care ajung pe haine şi sunt astfel absorbite prin piele în corp, fiind în acelaşi timp inhalate cu fiecare respiraţie. Pe termen lung, acestea supun organismul unui atac permanent şi provoacă reacţii adverse destul de neplăcute, crescând în acelaşi timp riscul de afecţiuni mult mai grave.

Priveşte totuşi următoarea listă de ingrediente toxice cu o oarecare doză de scepticism deoarece nu există până în prezent un studiu concludent care să demonstreze că balsamul de rufe ar avea într-adevăr aceste efecte nocive asupra sănătăţii. Dar ţine cont totodată că nici un compus chimic nu prezintă 0% riscuri.

Ingrediente toxice prezente în unele balsamuri de rufe

Cloroform – substanţă folosită pe post de anestezic , este considerată o neurotoxină cu efect carcinogen, care poate cauza aritmie cardiacă fatală dacă este inhalată pe termen lung.

A-Terpinol – compus chimic ce provoacă tulburări ale sistemului nervos central (Alzheimer, demenţă, scleroză multiplă, atac de cord sau sindrom de moarte subită la sugari). Printre simtomele resimţite se numără afazia, ameţeala, durerile de cap sau gât etc.

Alcool benzilic – irită tractul respirator şi poate determina apariţia stărilor de vomă şi a hipotensiunii (presiune arterial scăzută).

Acetat de benzil – vaporii pot irita ochii şi căile respiratorii iar unele dovezi indică faptul că există o legătură între aceste compus şi apariţia cancerului pancreatic.

Etanol – substanţă legată de apariţia tulburărilor neurologice.

Penta – inhalată frecvent, poate afecta sistemul nervos central, cauzând simptome precum migrene, ameţeală şi stări de vomă.

Camfor – se absoarbe foarte uşor prin piele, cauzând iritarea ochilor, a gâtului şi a nasului, spasme musculare şi confuzie.

Linalol – substanţă cu efect narcotic ce poate cauza lipsa coordonării şi pierderea echilibrului, depresie sau chiar deces (efecte constatate în urma testelor făcute peanimale de laborator).

Ftalaţi –  sunt folosiţi pentru a prelungi durata persistenţei parfumului şi s-a dovedit în numeroase experimente ştiinţifice că au o mare influenţă asupra apariţiei cancerului de sân, dar şi a altor afecţiuni specifice sistemului reproducător.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Plusurile şi minusurile dietei Dukan
Plusurile şi minusurile dietei Dukan
Recomandări: