Bărbații cu burtă și plăcerea în dormitor. Medic: „Grăsimea în exces transformă testosteronul în estrogen și vă efeminează, nu mai aveți dorință sexuală și o erecție corectă”

  • Publicat:
Bărbații cu burtă și plăcerea în dormitor. Medic: „Grăsimea în exces transformă testosteronul în estrogen și vă efeminează, nu mai aveți dorință sexuală și o erecție corectă”
Sursa foto: Shutterstock

Domnilor, dacă vreți să aveți o viață sexuală împlinită, ar fi bine să dați jos burta. Grăsimea în exces de pe abdomen vă transformă testosteronul, hormon esențial pentru libidou, în estrogen. Cu alte cuvinte, vă efeminați și nu mai aveți dorință sexuală, nici capacitatea de a menține erecția. 

Ce să mănânci și ce să eviți ca să îți recapeți testosteronul 

Potrivit medicului chirurg Mihail Pautov, grăsimea abdominală duce la secreția unor enzime care transformă testosteronul în estrogen.

Testosteronul este responsabil pentru puterea ta atletică, pentru cât de limpede gândești, dar și pentru libidoul tău, dorința ta sexuală și puterea ta de a avea o erecție corectă, spune el.

Excesul de țesut adipos induce tulburări hormonale – cantitatea de estrogen din organism crește, în detrimentul celei de testosteron.

Cu cât ai mai multă grăsime pe burtă, cu atât riscul să te confrunți cu probleme erectile este mai mare.

Ca să scapi de burtă și să îți recapeți testosteronul și, implicit, dorința sexuală, dr. Pautov spune că trebuie să faci sport și să renunți la făinoase, cartofi în exces, orez.

Nu ai nevoie de toți acești carbohidrați simpli și goi. Nu trebuie să îi excluzi complet, dar îi poți înlocui cu carbohidrați inteligenți, adică toate legumele și fructele de toate culorile. Trebuie să ai cam 30% carbohidrați inteligenți în alimentație, adaugă dr. Mihail Pautov.

Altfel spus, ca să ai parte de plăcere sexuală, trebuie să renunți la plăcerea de a mânca nesănătos.

Colesterolul crescut are consecințe și asupra vieții sexuale 

Relaţia dintre obezitate şi disfuncţia erectilă devină şi mai clară atunci când sunt înţelese următoarele două lucruri: cât de important este fluxul de sânge pentru desfăşurarea normală a funcţiei sexuale şi cum afectează obezitatea sistemul vascular.

O erecţie este, în principiu, un eveniment cardiovascular, fiind rezultatul creşterii fluxului sangvin.

Dacă sângele nu poate circula normal deoarece vasele de sânge, la rândul lor, nu se pot dilata normal, atunci apare o diminuare a funcţiei erectile.

Deşi nu s-a descoperit exact mecanismul prin care apare impotenţa, se pare că obezitatea deteriorează endoteliul vascular (o componentă importantă a peretelui vascular), care, dacă nu funcţionează corect, nu va furniza îndeajuns sânge către organele genitale pentru a produce sau menţine o erecţie.

Prin urmare, capacitatea unui bărbat de a avea şi de a menţine erecţia depinde de starea de sănătate a sistemului său circulator, mai exact de starea în care se află vasele care transportă sângele.

La rândul lui, sistemul vascular este alterat de obezitate. Mâncărurile pline de grăsimi, carbohidrați răi şi sedentarismul contribuie la îngustarea şi întărirea arterelor (ateroscleroza), astfel încât colesterolul se adună din ce în ce mai mult pe pereţii arterelor.

Aşa cum arteroscleroza, în cazul localizării la nivelul vaselor coronariene, poate provoaca apariţia infarctului miocardic, la fel poate să afecteze uşor micile vase de sânge ce duc spre organele genitale. Afectarea acestora poate chiar să preceadă afectarea altor vase şi astfel disfuncţia erectilă să fie una dintre primele manifestări ale bolii arterosclerotice, a completat dr. Şerban Vasile, medic primar chirurg.

Studiile arată că scăderea în greutate, cu precădere în zona abdominală la bărbați, are un efect pozitiv semnificativ asupra funcţiei sexuale. În urma unui studiu clinic efectuat în Napoli, Italia, s-a observat că 32% dintre bărbaţii obezi care au pierdut 5% din greutatea lor au reuşit să îşi restabilească funcţia sexuală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian
Recomandări: