Dermatologii confirma faptul ca barbatii cu par pe piept si, in general, cu o pilozitate accentuata pe fata si pe picioare, sunt, cu adevarat, virili. Explicatia consta in faptul ca acestia au testosteron in exces, ceea ce provoaca si o dorinta sexuala mai accentuata. „O mare prostie este credinta adânc inradacinata a românilor ca, daca te razi, ti se indeseste parul. Nimic mai fals.
Numarul de fire ramane acelasi, indiferent ca te razi pe cap sau pe picioare. Firul de par se formeaza dintr-un folicul, care nu se modifica la radere. Indesirea parului din barba, de exemplu, este cauzata de modificarea hormonilor, pentru ca firul de par este sub control hormonal.
Cand la barbati exista un exces de hormoni feminini, androgeni, apare acea efeminizare a lor, iar excesul de testosteron la femei masculinizeaza si virilizeaza femeile”, sustine dr.Carmen Curea.
Despre mitul ca barbatii cu chelie ar fi mai virili decat altii, dermatologii spun ca nu este adevarat, pentru ca acestia au un nivel normal de testosteron. Specialistii atrag atentia asupra substantelor care au ajuns sa fie folosite ca panacee, in realitate acestea provocand grave alergii.
Una dintre acestea este crema de galbenele, pe care romanii au ajuns sa o foloseasca aproape pentru orice, convinsi fiind ca poate vindeca. „Ce nu stiu oamenii este ca aceasta crema provoaca dermatite de contact, care este o alergie la galbenele.
Mai este si propolisul, despre care lumea stie ca e bun la toate, insa trebuie spus ca aceasta este o substanta extrem de alergena pentru piele. Din 10 romani care folosesc propolisul, opt ajung la dermatolog. Si mai grava decat acestea este utilizarea Fluocinolonului, care este o substanta pe cât de buna pe atat de rea. Au ajuns oamenii sa se dea cu Fluocinolon pentru te miri ce.
Trebuie semnalat faptul ca unguentul aplicat pe fata este extrem de periculos, pentru ca se umple fata de rozacee, in conditiile exacerbarii unui parazit”, avertizeaza dermatologul Carmen Curea.
Acneea nu este cauzata de stafilococi
Specialistii sustin ca acneea nu este provocata de nici un stafilococ, asa cum cred foarte multi pacienti. Convingerea acestora merge pâna acolo incât cei care sufera de acnee au luat cu asalt Institutul Cantacuzino pentru a-si efectua, contra cost, un examen bacteriologic. „Nu stafilococul este cauza acneei.
Acneea este provocata de o disfunctie a glandei sebacee, prin mecanismul hormonal. Stafilococul este o complicatie a acneei, asa ca degeaba isi fac pacientii vaccin antistafilococic”, sustine dr.Carmen Curea.
Specialistii atrag atentia ca s-au inmultit si cazurile de raie, care au aparut la persoane din categorii inalte ale societatii. „Au aparut cu predilectie cazuri de raie la persoanele care calatoresc mult si stau prin hoteluri. Daca lenjeria mai poate fi dezinfectata, nu acelasi lucru se poate spune despre fotoliile din camerele de hotel.
Trebuie evitata asezarea pe fotoliile hoteliere, inainte ca acestea sa fie acoperite cu un cearsaf sau un prosop, pentru ca riscul de a contacta parazitul este destul de mare”, avertizeaza dr. Carmen Curea.