Nivelul de testosteron al barbatilor creste in medie cu 8% in apropierea femeilor, indiferent daca persoana de sex opus este considerata atragatoare sau nu, indica un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Groningen, Olanda, preluat de telegraph.co.uk.
Dupa 300 de secunde petrecute in aceeasi camera cu o femeie pe care au intalnit-o pentru prima oara si pe care nu o considera neaparat atragatoare, nivelul de testosteron al unui barbat creste, in medie, cu 8%.
Cresterea nivelului de testosteron ar putea fi o reactie automata si inconstienta dezvoltata de reprezentantii sexului masculin când se afla in prezenta unei femei, pentru a facilita o eventuala ocazie de reproducere, au argumentat autorii studiului.
Potrivit sursei citate, schimbarile nivelului de testosteron sunt vizibile in cazul barbatilor si la nivel comportamental, cele mai frecvente semnale in prezenta femeilor fiind indreptarea umerilor, o gesticulatie mai accentuata si chiar tremuratul narilor. Acelasi factor hormonal ar putea explica si exagerarile in ceea ce priveste cariera, munca, educatia sau veniturile pe care barbatii le fac in discutiile cu femeile, cred cercetatorii.
La studiu, publicat in jurnalul medical Hormones and Behaviour, au participat 63 de studenti, cu varste intre 21 si 25 de ani, carora nu li s-a dezvaluit scopul cercetarii.
Nivelul lor de testosteron a fost masurat cu ajutorul mostrelor de saliva. Ei au fost rugati sa completeze un puzzle, in timp ce in camera se aflau "stimulii", femei moderat atractive, cu care se puteau angaja sau nu intr-o conversatie. Dupa 15 minute de la debutul experimentului, subiectilor li s-a masurat din nou nivelul de testosteron.
Cercetatorii au inregistrat o crestere a nivelului de testosteron, care nu a depins direct de nivelul de atractivitate al femeii."Am aflat ca nivelul de testosteron creste dupa numai cinci minute de expunere la o reprezentanta a sexului frumos.
Rezultatele obtinute indica faptul ca modificarea nivelului de testosteron poate fi un raspuns automat al organismului masculin, care activeaza receptorii din organe si din sistemul nervos pentru a pregati corpul pentru procreere", a spus Leander van der Meij, conducatorul studiului.
Cercetatorii cred ca una dintre functiile testosteronului este sa atraga partenere, determinând schimbari comportamentale si la nivelul aspectului fizic ce sporesc atractivitatea subiectului.