Fiecare zi din viața lui Victor Sharrah, în vârstă de 59 de ani, este un adevărat calvar. El suferă suferă de o afecțiune rară numită prosopometamorfopsie, sau PMO. Pacienții afectați văd părți ale feței distorsionate în formă, textură, poziție sau culoare.
Victor Sharrah, un bărbat originar din Nashville, SUA, a dezvăluit că totul a început într-o zi de iarnă. Atunci, el a văzut că fețele colegilor de apartament aveau grimase grotești, ochi alungiți și cicatrici mari. În plus, când erau întoarse într-o parte, apăreau brusc urechi ascuțite.
„Tocmai mă trezisem și stăteam pe canapea și mă uitam la televizor când colegul meu de cameră a intrat în cameră și (uitându-mă la el) am zis: „Ce văd?”. Apoi a intrat prietena lui și fața ei era la fel”, a declarat Sharrah pentru CNN.
„Am încercat să-i explic colegului meu de cameră ce vedeam, iar el a crezut că sunt nebun. Apoi am ieșit afară și toate fețele oamenilor pe care i-am văzut erau distorsionate și încă sunt. Este ca și cum te-ai uita la demoni. Imaginați-vă că vă treziți într-o dimineață și dintr-o dată toată lumea din lume arată ca o creatură dintr-un film de groază”, a spus Sharrah.
Citește și: Sindromul Takotsubo sau cum poate stresul să îți afecteze inima
După analize amănunțite, el a aflat că suferă de o afecțiune rară numită prosopometamorfopsie (PMO). Părți ale fețelor altor persoane apar distorsionate în formă, textură, poziție sau culoare, dar alte părți ale corpului unei persoane rămân de obicei netulburate.
„Am ajutat la crearea unei imagini 2D generată pe calculator a ceea ce văd la fețe, dar este mult mai mult decât atâtCeea ce oamenii nu înțeleg dintr-o imagine este că fața distorsionată se mișcă, se contorsionează, vorbește cu tine, face gesturi faciale. Mă cam distanțează puțin de ceilalți oameni. Încerc să nu o las, pentru că știu ce este, este PMO. Cu toate acestea, încă simt că nu mă apropii de oameni așa cum o făceam înainte”, a mai completat acesta.
Sursa foto: Shutterstock