Consumul de sucuri carbogazoase îndulcite și alimente procesate cu mult zahăr crește semnificativ riscul de pietre la rinichi, arată un nou studiu.
Potrivit cercetătorilor chinezi, care au analizat o bază de date medicale ce cuprindea informații despre alimentația a peste 28.000 de americani, sucurile acidulate și dulciurile cresc cu 39% riscul de a dezvolta calculi renali.
Cele mai expuse persoane sunt cele care zilnic au un aport de peste 25% din calorii provenite din astfel de băuturi și alimente.
Încă nu se cunoaște mecanismul prin care excesul de zahăr duce la formarea pietrelor la rinichi și care este de fapt cantitatea „sigură” pentru consum, fiind necesare studii suplimentare în acest sens.
Printre factorii de risc cunoscuți în ceea ce privește apariția pietrelor la rinichi se numără obezitatea, deshidratarea și diabetul.
Pietrele la rinichi se formează prin precipitarea sărurilor şi mineralelor din urină, la nivelul căii urinare. Calculii pot avea dimensiuni ce variază de la câţiva milimetri până la câțiva centimetri. Aceştia pot migra de-a lungul tractului urinar (ureter, vezică şi uretră), afectând eliminarea urinei.
Calculii renali neobstructivi provoacă dureri lombare surde, hematurie (sânge în urină) determinată sau accentuată de efort.
Pe de altă parte, calculii renali obstructivi sau cei ureterali (migrați de la nivelul rinichiului sau formați la nivelul ureterului) determină apariția colicii renale, care se manifestă prin: dureri lombare severe care migrează spre organele genitale externe, urinare frecventă, usturimi micţionale.
Potrivit statisticilor, cel puțin una din zece persoane este diagnosticată cu pietre la rinichi, la un moment dat în viață.