Băutura care îmbătrânește creierul cu 10 ani. Un român consumă, în medie, aproape 100 de litri anual

  • Publicat:
  • Actualizat:
Băutura care îmbătrânește creierul cu 10 ani. Un român consumă, în medie, aproape 100 de litri anual
Foto: Shutterstock

O băutură consumată frecvent și deloc în cantități neglijabile este vinovată de îmbătrânirea prematură a creierului. Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, două beri (echivalentul a aproximativ 1 litru) consumate zilnic pot îmbătrâni creierul cu până la 10 ani.

Băutura care crește riscul de demență

Descoperirea contrazice vechile recomandări ale autorităților sanitare privind consumul sigur de alcool, care afirmau că o femeie poate consuma o băutură pe zi, în timp ce bărbații „au voie” să se delecteze cu două.

Cercetătorii britanici au întrebat 36.000 de persoane adulte cât de des și în ce cantitate obișnuiesc să consume alcool, au notat răspunsurile, apoi au realizat investigații imagistice cerebrale pentru toți participanții la studiu. Astfel, ei au descoperit că persoanele cu vârsta medie de 50 de ani care consumau zilnic două băuturi alcoolice prezentau o îmbătrânire a celulelor cerebrale cu până la 10 ani, spre deosebire de cele care nu consumau deloc alcool.

În cazul participanților consumatori de alcool, savanții au observat că materia cenușie și cea albă erau afectate. Atunci când aceste zone sunt lezate, neuronii nu mai funcționează corect și crește riscul de apariție a demenței sau a sclerozei multiple.

Berea nu este singura băutură alcoolică asociată cu o degradare timpurie a neuronilor. Vinul și tăria sunt la fel, ba poate chiar mai nocive, având în vedere că au un conținut mai ridicat de alcool.

Alcoolul consumat zilnic, nociv pe toate planurile

Deși o băutură alcoolică are „darul” de a ne relaxa după o zi istovitoare de muncă, specialiștii atrag atenția că impactul pe termen lung al consumului zilnic de alcool poate avea efecte nefaste atât asupra creierului, cât și asupra altor organe vitale.

Studiile arată că alcoolul consumat zilnic și în exces este asociat cu tulburări de memorie și concentrare, carențe de vitamine și minerale, probleme hepatice (hepatită alcoolică, ciroză hepatică), ateroscleroză, cancer de stomac sau de pancreas, infarct și accident vascular cerebral.

Deşi consumul moderat de alcool poate avea multiple înţelesuri, în general, se acceptă pentru consum o limită strictă, de 1-2 pahare de vin sau bere, o dată sau de două ori pe săptămână, nu zilnic.

Iar dacă se poate fără alcool deloc, cu atât mai bine. Apa este singurul lichid fără de care nu putem trăi, nu berea, nu vinul, cocktailurile sau alte băuturi alcoolice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: