Oamenii de ştiinţă au descoperit că bebeluşii care dorm în primele trei luni de viaţă cu animalele de companie au un risc mult mai mic de a dezvolta astm pe parcursul vieţii.
Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Congresului Internaţional al Societăţii Europene pentru Afecţiuni Respiratorii, desfăşurat în Munchen, Germania.
Potrivit acestei cercetări, nou-născuţii expuşi la părul şi pielea de animale în primele luni de viaţă ar putea căpăta o anumită protecţie împotriva alergiilor şi a diverselor probleme respiratorii, printre care şi astmul.
Experimentul a inclus 3.000 de nou-născuţi, care au fost monitorizaţi până la vârsta de 10 ani. Dintre aceştia, peste 50% au dormit cu animalele de companie în primele 3 luni de viaţă. Astfel, savanţii au descoperit, la finalul studiului, că riscul de a face astm a fost cu 79% mai mic în cazul acestor copii.
Explicaţia specialiştilor: pielea şi părul animalelor de companie este o sursă de microbi, iar dacă copiii sunt expuşi constant vor căpăta imunitate iar capacitatea organismului de a face faţă factorilor nocivi din mediu este mult mai crescută.
Astmul reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice în rândul copiilor şi se manifestă prin respiraţie şuierătoare (wheezing), senzaţie de sufocare şi presiune în zona pieptului, care afectează respiraţia.
Conform ultimelor statistici ale Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, 9% dintre copii şi 8% dintre adulţii care trăiesc în America suferă de astm.
În anul 2010, se estima că astmul va ajunge la o cifră de peste 1,8 milioane de cazuri anual, însă acest număr creşte de la an la an.
Sursa: medicalnewstoday.com