Beneficiile băilor calde

O baie cu aburi poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, similare cu cele produse de efortul fizic, potrivit unui studiu recent.
  • Publicat:
Beneficiile băilor calde

 O baie cu aburi poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, similare cu cele produse de efortul fizic, potrivit unui studiu recent.

Cercetarea publicată în Huffington Post a constatat faptul că o oră petrecută în apă fierbinte produce răspunsuri anti-inflamatorii şi de energie la nivelul corpului, similare cu 60 de minute de activitate fizică moderată.

Sună prea frumos ca să fie adevărat? În timp ce cercetarea cu privire la aceste efecte este încă preliminară, există o explicaţie plauzibilă pentru acest lucru.

Se pare că activităţile care cresc proteinele de şoc termic pot contribui la îmbunătăţirea controlului glicemiei şi oferi o alternativă la exerciţiul fizic,“ afirmă autorul principal al studiului, Steve Faulkner de la Universitatea Loughborough. „Aceste activităţi – cum ar fi o baie cadă cu hidromasaj sau mersul la saună – pot avea beneficii de sănătate pentru persoanele care nu sunt capabile să facă exerciţii fizice în mod regulat.“

O echipă de la Centrul Naţional de Sport  şi Medicină, U.K. a examinat 14 bărbaţi slabi şi a analizat sănătatea lor metabolică (o funcţie care ajută la reglarea zahărului din sânge). Participanţii au fost atribuiţi fie la o sesiune de o oră de ciclism fie la o sesiune de o oră într-o baie caldă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că ambele grupuri au fost mai în măsură sa controleze nivelul de zahăr din sânge la 24 de ore după activităţile la care au participat, practic ambele fiind extrem de eficiente pentru controlul greutăţii şi menţinerea sănătăţii.

Cercetătorii afirmă faptul că acest lucru implică o  „încălzire pasivă“ (un mijloc de creştere a temperaturii corpului tău), care ar putea ajuta la scăderea nivelului de zahar din sânge, devenind astfel promiţătoare pentru pacienţii cu diabet zaharat sau alte probleme de sănătate legate de metabolism.

Încălzirea pasivă poate afecta proteinele din organism – numite proteine de şoc termic, care ajută la reglarea zahărului din sânge. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 tind să aibă niveluri mai mici de proteine de şoc termic, raportează Business Insider. Încălzirea pasivă poate ridica aceste niveluri!

Petrecerea timpului în apă fierbinte a ajutat de asemenea la reducerea inflamaţiilor, potrivit rezultatelor studiului, fapt care ar putea fi o veste bună pentru cei ce suferă de boli cronice (cum ar fi diabetul zaharat de tip 2), care sunt asociate cu inflamaţia.

Alte studii au arătat faptul că băile calde pot duce la scăderea tensiunii arteriale, afirmă Faulkner. Este important să se precizeze şi o serie de limite ale studiului: pentru început, experimentul a fost monitorizat doar în rândul bărbaţilor, aşa că este greu extrapolat rezultatul şi în rândul femeilor, cu certitudine. De asemenea experimentul a inclus numai 14 voluntari, ceea ce reprezintă un eşantion extrem de mic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult