În cadrul emisiunii „MediCool” de la Antena 1, medicul Mihail Pautov împreună cu Dr. Ștefan Bușnatu au vorbit despre beneficiile dușului rece asupra inimii.
Efectele dușului rece asupra sistemului cardiovascular
Dr. Mihail Pautov a dat exemplul unui pacient care a intrat într-un duș rece, iar după ce a ieșit din duș acesta se simțea plin de energie. Dr. Ștefan Bușnatu a venit cu completări:
„Suntem în situația în care oferim un șoc organismului, dar e un șoc benefic. În condițiile în care expunem organismul la o stare exagerată și în condițiile în care îl ducem la o temperatură de 4-5 grade pe perioade scurte, practic ajungem să descărcăm niște hormoni în corpul nostru și hormonii ăștia au rolul de a stimula și inima și de a o face să bată.
Activitatea asta o antrenează pentru că se întâmplă tranzitoriu și dup-aia asciile intră în activitatea normală. Pe lângă hormonii care stimulează inima, mai avem și hormoni, cum sunt, de altfel, endorfinele pe de-o parte care se eliberează în condiții șocogene pe durate scurte și endorfinele acționează ca analgesic pentru a face față la apa rece, dar pe de altă parte cred că cu toții am auzit să endorfinele ne dau și o stare de bine și ne ajută să avem și un mental pozitiv”, a povestit Dr Stefan Busnatu, conform a1.ro.
Un duș rece de 20 minute dimineața, este echivalentul unei sesiuni de 20 minute de jogging
Cu toate acestea, înainte de această expunere la frig, trebuie să ne gândim ce se întâmplă cu inima și cu vasele noastre de sânge în timpul acestei expuneri. Circulația de la suprafață se închide, vasele se strâng la frig, iar volumul de sânge din acele vase de sânge este redistribuit către organelle interne și atunci se obține o supraîncărcare pe inimă.
Astfel, dacă faci duș rece timp de 20 minute dimineața, este echivalentul unei sesiuni de 20 minute de jogging prin prisma hormonilor care se secretă în organism, potrivit medicilor.
Citește și: Spală-te cu apă rece! Vezi ce efecte dovedite au dușurile reci și câte minute trebuie să țină | FOTO: Shutterstock