Beneficiile neștiute ale aspirinei. De ce este recomandată în special persoanelor cu un stil de viață nesănătos. Ce au arătat studiile

  • Publicat:
Beneficiile neștiute ale aspirinei. De ce este recomandată în special persoanelor cu un stil de viață nesănătos. Ce au arătat studiile

Un nou studiu publicat în revista JAMA Oncology arată că utilizarea în mod regulat a aspirinei ar putea reduce semnificativ riscul de cancer colorecta, în special la persoanele cu un stil de viață mai puțin sănătos.

Aspirina ar putea reduce RISCUL de cancer colorectal

O echipă de cercetători au analizat atent date de la peste 107.655 de participanți din cadrul Nurses’ Health Stury și Health Professionals Follow Up Study, ținându-i sub observație preț de cel puțin 10 ani.

Rezultatele au arătat faptul că utilizatorii obișnuiți de aspirina au avut un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer colorectal față de cei care nu au luat aspirina deloc.

„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporţional pericolul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal”, a declarat Dr. Daniel Sikavi, autorul principal al lucrării şi gastroenterolog la spitalul Universitar Harvard, Mass General Brigham (MGB), într-un comunicat.

Studiul NU este unul clinic randomizat

Este important de menționat că studiul care a comparat persoanele care au luat aspirina cu cele care nu au luat, NU este unul clinic randomizat, ceea ce înseamnă că necesită cercetări suplimentare.

„Există lucruri pe care le puteţi schimbă cu privire la stilul dvs. de viaţă care vă vor reduce riscul”, a declarat pentru CNN Dr. Annunziata, care nu a fost implicată în noua cercetare.

Printre acestea, desigur, se numără menţinerea unei greutăţi sănătoase, o dietă bogată în legume, fructe şi cereale integrale şi consumul redus de alcool.

Nu toată lumea trebuie să ia aspirină

Dr. Jennifer Davids, şefa departamentului pentru chirurgia colonului şi rectului la Boston Medical Center, a avertizat că, deși rezultatele se arată promițătoare, aspirina nu este lipsită de riscuri și NU ar trebui considerată un substituent pentru un stil de viață sănătos. „Este ieftin, este accesibil, dar nu este lipsit de riscuri”, a declarat Dr. Davids, care nu a fost implicată în nouă cercetare.

Aceasta a precizat faptul că studiul este un pas important în direcţia corectă, în încercarea de a înţelege cine are potenţialul de a beneficia cel mai mult de aspirină, dar că oamenii ar trebui să vorbească mai întâi cu medicul de familie pentru a determina dacă aspirina este potrivită pentru ei.

Cancerul colorectal: ce este, cauze

Cancerul colorectal este a două cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cauzele cancerului colorectal pot fi genetice, dar anumiţi vectori legaţi de stilul de viaţă par, de asemenea, să crească riscul, precum:

  • o dietă nesănătoasă
  • lipsa de mişcare
  • consumul de alcool
  • fumatul
  • un indice de masă corporală ridicat (IMC)

(!) Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial.

FOTO: Shutterstock, SURSE: CNN, Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”