Un nou studiu publicat în revista JAMA Oncology arată că utilizarea în mod regulat a aspirinei ar putea reduce semnificativ riscul de cancer colorecta, în special la persoanele cu un stil de viață mai puțin sănătos.
O echipă de cercetători au analizat atent date de la peste 107.655 de participanți din cadrul Nurses’ Health Stury și Health Professionals Follow Up Study, ținându-i sub observație preț de cel puțin 10 ani.
Rezultatele au arătat faptul că utilizatorii obișnuiți de aspirina au avut un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer colorectal față de cei care nu au luat aspirina deloc.
„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporţional pericolul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal”, a declarat Dr. Daniel Sikavi, autorul principal al lucrării şi gastroenterolog la spitalul Universitar Harvard, Mass General Brigham (MGB), într-un comunicat.
Este important de menționat că studiul care a comparat persoanele care au luat aspirina cu cele care nu au luat, NU este unul clinic randomizat, ceea ce înseamnă că necesită cercetări suplimentare.
„Există lucruri pe care le puteţi schimbă cu privire la stilul dvs. de viaţă care vă vor reduce riscul”, a declarat pentru CNN Dr. Annunziata, care nu a fost implicată în noua cercetare.
Printre acestea, desigur, se numără menţinerea unei greutăţi sănătoase, o dietă bogată în legume, fructe şi cereale integrale şi consumul redus de alcool.
Dr. Jennifer Davids, şefa departamentului pentru chirurgia colonului şi rectului la Boston Medical Center, a avertizat că, deși rezultatele se arată promițătoare, aspirina nu este lipsită de riscuri și NU ar trebui considerată un substituent pentru un stil de viață sănătos. „Este ieftin, este accesibil, dar nu este lipsit de riscuri”, a declarat Dr. Davids, care nu a fost implicată în nouă cercetare.
Aceasta a precizat faptul că studiul este un pas important în direcţia corectă, în încercarea de a înţelege cine are potenţialul de a beneficia cel mai mult de aspirină, dar că oamenii ar trebui să vorbească mai întâi cu medicul de familie pentru a determina dacă aspirina este potrivită pentru ei.
Cancerul colorectal este a două cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cauzele cancerului colorectal pot fi genetice, dar anumiţi vectori legaţi de stilul de viaţă par, de asemenea, să crească riscul, precum:
(!) Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial.