Ştim deja că berea este preferata românilor din numeroasele studii realizate pe această temă însă, pe lângă gustul său amărui şi datorită faptului că este o băutură de socializare, berea poate avea efecte nemaipomenite şi asupra sănăţii, după cum confirmă şi rezultatele unei cercetări recente, realizate în Finlanda.
Potrivit acestui studiu, consumul moderat de bere ar putea scădea cu până la 40% riscul de formare a pietrelor la rinichi, afecţiune cu care confruntă circa 5% dintre femei şi un procent dublu în rândul bărbaţilor. Pietrele la rinichi sunt depuneri bogate în calciu care, dacă ajung în uretră, pot bloca fluxul urinei cauzând dureri mari şi posibile leziuni ale rinichilor.
Doctorul Tero Hirvonen de la Institutul de Sănătate Publică din Helsinki, coordonatorul studiului, afirmă că aceste posibile efecte ale consumului moderat de bere nu pot fi puse pe seama unui anumit ingredient al acestei băuturi, ci este rezultatul unui cumul de elemente pe care berea le conţine – de la ingredientele sale naturale, la ponderea de peste 90% pe care o are apa în compoziţia sa.
„Studiul vine să aducă o confirmare ştiinţifică unor obiceiuri, să le spunem, mai degrabă populare. Este binecunoscută recomandarea de a bea bere pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi. Iată însă că există şi dovezi ştiinţifice în acest sens, aşa că iubitorii berii au un motiv în plus de bucurie. În mod evident însă având grijă să nu depăşească limitele unui consum de bere moderat”, a declarat Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Studiul a fost realizat în Finlanda, pe un eşantion de peste 27.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, iar rezultatele acestuia sunt cu atât mai valoroase cu cât pentru iubitorii berii având în vedere că nicio altă băutură testată în acest studiu, fie ea alcoolică sau nonalcoolică, nu a modificat pericolul apariţiei acestei afecţiuni.
Printre băuturile care au mai fost testate se numără şi laptele, sucurile de fructe şi ceaiul. Studiul indică faptul că alcoolul şi cantitatea de apă conţinute de bere concură la creşterea fluxului de fluide, reducând astfel riscul acumulării de pietre. Mai mult, conţinutul de alcool este cel care creşte procesul de eliminare a calciului, vinovat de formarea pietrelor la rinichi. Aceste descoperiri sunt completate de faptul că hameiul are capacitatea de a inhiba eliminarea calciului din oase, fapt care conduce la încetinirea dezvoltării calculilor renali.
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie atrag atenţia că un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie corespunzătoare. Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei cu o concentraţie de alcool de 5%.