Cântăreața Adele (34 de ani) a declarat recent că suferă de sciatică, o afecțiune care se manifestă prin durere lombară care se lasă pe picior. Durerea poate fi însoțită de furnicături și amorțeală și este atât de puternică încât poate duce temporar la lipsa de mobilitate a persoanei afectate.
Artista a afirmat în cadrul unui interviu mai vechi pentru revista The Face că se confruntă de mult timp cu dureri de spate.
„Primul disc «a sărit» când aveam 15 ani, din cauza unui strănut. Eram în pat și am strănutat puternic. Așa mi s-a deplasat al cincilea disc. În luna următoare a sărit al doilea disc. Mai bine de jumătate din viață am trăit-o în durere. Din cauza stresului sau a posturii incorecte, durerile de spate se acutizează periodic”, a declarat Adele.
Cântăreața spune că sportul și scăderea în greutate au ajutat-o să facă față mai ușor durerilor și să se bucure mai mult de viața alături de băiatul ei de 10 ani.
„Acum pot să fac mai multe, să mă joc și să alerg cu copilul meu”, a continuat artista.
Sciatica poate afecta până la 40% din populația activă, cu vârsta sub 50 de ani.
Există mai multe posibile cauze ale durerilor lombare specifice sciaticii. Una dintre ele poate fi hernierea unui disc intervertebral, care pune presiune pe nervii din regiunea lombară şi duce la apariţia inflamaţiei. O altă cauză poate fi îngustarea spaţiului dintre vertebre, care are acelaşi efect de presiune asupra terminaţiilor nervoase.
Printre factorii de risc ce pot favoriza crizele de sciatică se numără:
Spre deosebire de alte tipuri de durere care sunt trecătoare, durerea cauzată de sciatică este constantă, puternică și se lasă de regulă pe un picior. De asemenea, sciatica poate duce la slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, amorţeală, lipsă de sensibilitate în piciorul afectat sau chiar la incontinenţă fecală ori urinară.
Durerea se înrăutățește când te apleci, ridici obiecte grele, te așezi, strănuți sau tușești.
Cea mai bună metodă de ameliorare dar şi de prevenire a simptomelor sciaticii este mişcarea fizică, în special exerciţiile de stretching şi cele de flexibilitate, însă şi mersul pe jos 30 de minute este suficient.
O altă soluţie pentru durerea cauzată de sciatică este masajul terapeutic sau administrarea de analgezice ori antiinflamatoare care, atenţie, nu trebuie luate pe termen lung, deoarece pot cauza reacţii adverse.
O metodă nonchirurgicală pentru redarea mobilităţii şi eliminarea durerii şi care nu răspunde la masaj sau analgezice poate fi decompresia discurilor intervertebrale, care elimină presiunea exercitată de discuri pe terminaţiile nervoase. O şedinţă de acest gen durează în general 25 de minute.
Injecţiile cu steroizi ajută, de asemenea, la neutralizarea inflamaţiei care cauzează durere.
Intervenţia chirurgicală este ultima soluţie pentru sciatică, atunci când celelalte metode nu funcţionează sau când simptomele sunt severe. Operaţia poartă numele de microdiscectomie lombară şi constă în extragerea unei mici „feliuţe” de disc, pentru a elibera presiunea de la nivelul coloanei vertebrale.
Cu toate acestea, este mai important să previi, decât să tratezi. Prin urmare, fii activ, ia pauze la 50 de minute dacă munca ta presupune stat pe scaun, menţine-ţi greutatea în limitele normale şi, desigur, mergi la doctor dacă durerea te îngrijorează, pentru a lua din timp măsuri care limitează riscul de complicaţii.