Boala de care suferea regina Elisabeta a II-a. Detaliul pe care l-a observat un medic pe mâinile suveranei cu o zi înainte să moară

  • Publicat:

Boala de care suferea regina Elisabeta a II-a este în continuare un mister, având în vedere că membrii familiei regale britanice sunt foarte discreți în general în ceea ce privește detaliile personale. Un medic a observat însă un detaliu interesant pe mâinile suveranei cu o zi înainte de anunțul decesului acesteia.

Potrivit medicului Deb Cohen-Jones, întâlnirea dintre regina Elisabeta a II-a și noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, care a avut loc la Castelul Balmoral din Scoția în urmă cu doar 24 de ore de la anunțul decesului suveranei, a scos la iveală un detaliu important privind starea de sănătate a reginei.

În pozele unde cele două își strâng mâinile, medicul a observat o colorație ciudată a mâinii reginei, ceea ce poate indica o posibilă boală vasculară periferică. 

„Dacă circulația periferică este deficitară, atunci organele nu mai primesc sânge și nutrienți esențiali, putându-se instala insuficiența multiplă de organe. De asemenea, regina suferea cel mai probabil și de osteoporoză cauzată de vârsta înaintată, având în vedere postura sa și nevoia de a folosi un baston”, a declarat dr. Cohen-Jones pentru dailymail.

Cauze și simptome ale bolii vasculare periferice

Boala vasculară periferică reprezintă o formă de ateroscleroză care se manifestă la nivelul arterelor membrelor inferioare. Ateroscleroza înseamnă îngustarea vaselor de sânge până la astuparea lor ca urmare a depunerii plăcilor de aterom pe pereții acestora.

Plăcile de aterom conțin colesterol, calciu, lipide și alte substanțe. În timp, astuparea vaselor de sânge poate duce la probleme grave precum infarctul, accidentul vascular cerebral, cardiopatia ischemică, dar și boala vasculară periferică.

Faptul că regina avea degetele de culoare albă și mâna vineție este un semn că inima nu mai primea sânge suficient și nu mai funcționa corespunzător. În consecință, tensiunea arterială scade și sângele nu mai circulă corect, cauzând tensiune la nivelul gambelor, senzație de picioare reci, dureri la mers și paloare sau cianoză (colorarea în mov) la nivelul tegumentelor.

Printre factorii de risc pentru apariția bolii vasculare periferice se numără: vârsta avansată (peste 65 de ani), sedentarismul, dislipidemia, fumatul, prezența hipertensiunii arteriale, prezența aterosclerozei în alte teritorii vasculare (coronare, carotide, arteră subclavie, artere renale etc.), istoricul familial de boală aterosclerotică, prezența diabetului zaharat, a homocisteinemiei.

Cât privește tratamentul, boala vasculară periferică beneficiază de mai multe abordări. În anumite stadii, se poate trata medicamentos. Însă există situații când medicii cardiologi recomandă fie abordările din cardiologia intervențională, fie chirurgia clasică, fie combinarea celor două.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: