Boala infecțioasă care poate duce rapid la deces în lipsa vaccinării sau a tratamentului corect este tetanosul. Acesta este cauzat de un microb anaerob (Clostridium tetani) care trăiește sub formă de spori pe sol și poate fi transmis oamenilor prin mușcătura de câine, atenționează medicul infecționist Virgil Musta.
În ultima perioadă nu puțini sunt pacienții care fac tetanos, iar în cazul unora boala a dus chiar la deces, din cauza lipsei vaccinării, a precizat medicul pe Facebook.
Odată ajunși într-o plagă care nu este oxigenată suficient, cum sunt de exemplu plăgile prin mușcătura de câine, sporii se modifică și trec în formă vegetative. Astfel, microbul începe să se multiplice în rană, eliberând o toxină care pătrunde în circulația sanguină și produce boala infecțioasă numită tetanos.
De asemenea, tetanosul este adesea asociat unor evenimente precum: accidente de maşină, arsuri, tatuaje, consumul de droguri intravenos, călcatul pe un cui ruginit, răni contaminate cu praf, noroi, fecale sau salivă, infecţii dentare, înţepături de insecte etc.
Primul semn care apare este trismusul, adică dificultatea sau imposibilitatea de a deschide gura, apoi apar spasmele musculare generalizate. Contractura musculară se poate generaliza și chiar provoca moartea prin asfixiere și chiar prin stop cardiorespirator.
Alte simptome ale tetanosului sunt febra, frisoane urmate de transpirație excesivă, ritm cardiac accelerat, pneumonie, fracturi osoase, leziuni cerebrale și hipertensiune arterială, a explicat dr. Virgil Musta.
Gravitatea acestei maladii depinde de cantitatea de germeni din plagă, de imunitatea specifică și de timpul scurs de la mușcătură până la administrarea tratamentului.
Medicul a subliniat că în tetanosul supraacut, în care cantitatea de toxină eliberată în sânge este mare și anticorpii nu sunt suficienți sau deloc, mortalitatea în boală depășește 80%.
Boala se tratează în spital, însă este esențială prevenția, care se face prin vaccinare. Citește aici totul despre vaccinul anti-tetanos!
Tratamentul este cuprins în programul național de vaccinare cu 5 doze în perioada copilăriei, apoi un rapel din 10 în 10 ani.
Vaccinul antitetanos face parte din schema obligatorie de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății sub denumirea de vaccin hexavalent. În lume, tetanosul produce un milion de decese anual, a adăugat dr. Virgil Musta.
Tratamentul tetanosului depinde de severitatea simptomelor şi include, de regulă: administrare de antibiotice (penicilină), anticorpi de imunoglobulină tetanos (TIG), relaxante musculare, efectuarea vaccinului antitetanos, curăţarea riguroasă a rănilor.
În unele cazuri poate fi necesară debridarea, adică înlăturarea ţesuturilor moarte sau infectate.
În cazul în care pacientul are dificultăţi de respiraţie sau la înghiţire, poate fi indicată purtarea unui tub special care să asigure circulaţia aerului la şi dinspre plămâni.
În lipsa unui tratament, tetanosul poate fi fatal, în special în rândul copiilor mici sau al adulţilor vârstnici.