Virgil Leițoiu apare destul de des pe micile ecrane, dar puțină lume știe că sociologul se confruntă de mai bine de 11 ani cu o boală rară, care îi provoacă dureri mari. Acesta suferă de acromegalie, denumită și boală invizibilă.
Cunoscutul sociolog Virgil Leițoiu suferă de o boală boală extrem de gravă și rară, care apare la adulți. De mai bine de 11 ani, acesta se confruntă cu acromegalie, o afecțiune care se manifestă prin creșterea incontrolabilă a membrelor și dureri mari la nivelul încheieturilor.
Pe rețelele de socializare, Virgil Leițoiu a publicat o imagine cu mâinile sale și le detalia prietenilor virtuali cu ce boală se luptă de ani de zile.
„Așa arată dosul palmei care doare. Este incredibil cat de multa putere are mana asta umflata. Sigur că pentru foarte multi nu înseamnă mare lucru. Mie îmi vine să o secționez. Din păcate nu pot, la fel e și dreapta, doar că un pic mai rău. Nu știu cât voi mai putea duce, dar mă străduiesc.”, a fost mesajul lui de pe rețelele de socializare.
„Este o afecțiune a glandei hipofizare care este creierul tuturor glandelor din organism. Cu ajutor hipofizei ne controlăm toate secrețiile legate de hormoni și, la un moment dat, această glandă se poate îmbolnăvi într-un fel sau altul. Unul din aceste feluri este acromegalia. Din limba greacă, aceasta înseamnă creșterea extremităților, este o descriere parțială a acestei afecțiuni, pentru că la bază crești cu totul, mai puțin țesutul osos.
Deși este foarte rară, a intrat în interesul medicilor abia în secolul XX. Însă este pomenită din antichitate, legenda lui David și Golia, dacă este privită și dintr-o altă perspectivă, este lupta dintre un tânăr cioban și un luptător care suferea de acromegalie. Descrierea lui Golia corespunde, într-un totul, unei persoane care suferă de această afecțiune. Gigantismul este o altă formă a acestei boli, unde diferă momentul declanșării, când se declanșează în copilărie se transformă în gigantism”, subliniază Virgil Leițoiu.
Virgil Leițoiua a descoperit boala în anul 2012, după o perioadă îndelungată în care și-a supus organismul efortului. Deși a fost operat în 2013, sociologul este nevoit să trăiască cu această boală toată viață, pentru că tratamente de vindecare nu există momentan.
Medicii endocrinologi au precizat că această operație nu are întotdeauna succes, iar pacienții pot doar să-și țină simptomele sub control. Boala este una genetică.
„Am aflat că sufăr de această afecțiune după o perioadă de efort prelungită, când am făcut o formă de ulcer și, stând în spital pentru a mă trata de ulcerul respectiv, medicii au identificat acromegalia. Acest lucru se întâmpla în anul 2012. În 2013 am fost operat, operație se face prin nas la baza creierului. Medicii au reușit să scoată o bună parte din respectiva tumoare, din păcate, la mine tumoarea a continuat să crească. Problema este că sistemul medical românesc nu este obișnuit să negocieze cu astfel de afecțiuni rare. Și dialogul de la început, cu medicul, când spui că mă doare tot timpul, răspunsul este că nu se poate așa ceva, exagerezi. Nu, nu exagerez, chiar așa se întâmplă, durerea este permanentă.”, a mărturisit acesta.
„Pentru a face față durerilor mă închid în casă, stau cuminte, mă așez liniștit într-un colț și aștept să treacă durerea, că doar n-o dura o veșnicie. Mă afectează foarte tare că am o presiune pe nervul optic, iar acest lucru îmi afectează vederea. Nu mai pot citi de pe hârtie, este un lucru care mă mănâncă. Am crescut într-o bibliotecă, am învățat să citesc pe la cinci ani și am citit toată viața până acum. Faptul că nu mai pot citi este un lucru foarte dureros pentru mine. Am găsit o soluție, cartea în format digital, ceea ce este obositor”, mai declară Virgil Leițoiu.
Citește și: Avertismentul medicilor: Pneumonia este prima dintre cauzele infecțioase de deces!