Boala care se manifestă prin somn agitat, halucinații și paranoia

  • Publicat:
Boala care se manifestă prin somn agitat, halucinații și paranoia
Sursa foto: Shutterstock

Demența cu corpi Lewy este a treia cea mai frecventă cauză de demență, după Alzheimer și demența vasculară. Între 5 și 10% din cazurile de demență sunt de tip demență cu corpi Lewy.

Corpii Lewy sunt asociați nu numai cu demența, ci și cu boala Parkinson. Studii recente au arătat că apariția acestor corpi în bulbul olfactiv și în trunchiul cerebral inferior poate determina simptome precum pierderea mirosului, tulburări de comportament și mișcări oculare rapide.

Mai mult, cercetări în domeniul neuroștiințelor au descoperit că demența cu corpi Lewy ar putea sta și la baza încrederii oamenilor în tot felul de teorii ale conspirațiilor, inclusiv în ceea ce privește COVID-19, deoarece creierul este afectat în regiuni responsabile cu percepția, atenția și luarea deciziilor.

De regulă, simptomele demenței cu corpi Lewy apar după vârsta de 50 de ani, dar și persoanele mai tinere pot fi afectate.

În cazul demenței, acești corpi Lewy – în fapt, conglomerate de proteine care includ alfa-sinucleine – se acumulează în regiunile corticale implicate în procesele cognitive, memorie sau capacitatea decizională și în ganglionii bazali, care sunt responsabili de controlul și facilitarea mișcării.

Astfel, apar manifestări precum tulburări de judecată, rigiditate musculară, lipsă de reacție sau, din contră, agresivitate, frică nejustificată și paranoia cauzate de halucinații. Totodată, s-a constatat că persoanele cu demență cu corpi Lewy prezintă un somn foarte agitat și mișcări neobișnuite în timpul somnului.

Încă nu se cunoaște din ce motiv se acumulează aceste proteine la nivelul creierului. Majoritatea persoanelor diagnosticate nu au cazuri în familie și nici nu au fost identificate gene specifice asociate cu un risc mai crescut de a dezvolta demența cu corpi Lewy.

Există în schimb semnale de alarmă pe care corpul le transmite și tratamente care, dacă sunt urmate în stadii cât mai incipiente ale bolii, pot ameliora simptomele, îmbunătățind totodată calitatea vieții pacientului.

Află mai jos cum se manifestă demența cu corpi Lewy, care este diferența dintre aceasta și boala Alzheimer, care sunt criteriile de diagnostic și ce opțiuni de tratament sunt disponibile.

Ce simptome dă demența cu corpi Lewy

Printre simptomele specifice demenței cu corpi Lewy se numără fenomenele psihotice, tulburările cognitive și de comportament, cu precădere în timpul somnului REM.

Demența cu corpi Lewy se poate manifesta prin:

  • Halucinații vizuale sau auditive
  • Tulburări de atenție, memorie și concentrare
  • Dificultăți în perceperea informațiilor
  • Lipsa de logică și de coerență în exprimare
  • Lipsa de reactivitate la stimuli (lentoare în mișcări)
  • Somnul agitat, vorbitul în somn sau mișcări neobișnuite în timpul somnului
  • Tremuratul corpului, cu precădere a mâinilor
  • Rigiditatea musculaturii cervicale
  • Confuzie, depresie, anxietate, schimbări bruște de dispoziție
  • Agresivitate în limbaj sau comportament
  • Manifestări vegetative (constipație, incontinență urinară, tensiune mică)

Diferența dintre boala Alzheimer și demența cu corpi Lewy

În cazul demenței cu corpi Lewy, tulburările de memorie sunt mai puțin accentuate decât în cazul bolii Alzheimer. Însă în cazul primei afecțiuni sunt asociate simptome mai specifice, cum ar fi lipsa de judecată și percepția eronată asupra realității.

Pe de altă parte, demența cu corpi Lewy este marcată de manifestări motorii, inclusiv în stadiile incipiente, cum ar fi lipsa echilibrului și dificultatea de deplasare, pe când în boala Alzheimer aceste simptome apar în formele moderate sau severe.

Halucinațiile, falsele credințe, incapacitatea de recunoaștere a chipurilor familiare, lipsa de încredere în persoanele apropiate și transformarea acestora în „inamici” sunt simptome mult mai frecvente în stadiile incipiente ale demenței cu corpi Lewy decât în cazul bolii Alzheimer.

De asemenea, tulburările de somn, hipotensiunea ortostatică, amețeala, căzăturile și incontinența urinară sunt mult mai frecvente la pacienții cu demență cu corpi Lewy.

Diagnostic și tratament pentru demența cu corpi Lewy

Diagnosticul de demență cu corpi Lewy este unul clinic, adică se bazează pe experiența medicului de a recunoaște simptomele specifice acestei afecțiuni neurodegenerative. Singura metodă de diagnostic concluzivă este autopsia unui pacient suspect de demență cu corpi Lewy.

În ceea ce privește tratamentul, nu există la momentul actual o metodă de a opri sau încetini degradarea neuronală cauzată de corpii Lewy.

În schimb, există medicamente care pot ameliora simptomele acestei maladii. Printre acestea se numără inhibitorii de colinesterază, antipsihoticele, antidepresivele și benzodiazepinele.

Surse:

https://www.nia.nih.gov/health/what-lewy-body-dementia-causes-symptoms-and-treatments

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2772693

https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-dementia/types-of-dementia/lewy-body-dementia

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult