Bolile de plămâni, diagnosticate și tratate rapid și fără durere în România

  • Publicat:
Bolile de plămâni, diagnosticate și tratate rapid și fără durere în România
Sursa foto: Facebook @Spitalul Victor Babeș Timișoara

Criobiopsia, metoda ultramodernă care asigură o diagnosticare corectă a cancerului pulmonar folosind țesut înghețat la -89 de grade Celsius, este o procedură unică în vestul țării.

Pneumologii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara folosesc un dispozitiv ultraperformant pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronşice. Acesta permite realizarea a ceea ce în literatura de specialitate este prezentat drept criobiopsie.

Ce avantaje are criobiopsia față de biopsia chirurgicală

Criobiopsia este o metodă prin care cancerul pulmonar poate fi diagnosticat mai uşor. Aparatul este prevăzut cu o sondă cu ajutorul căreia este îngheţat ţesutul pulmonar suspect, dintr-o anumită zonă şi mai apoi extras. Dispozitivul foloseşte dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89 de grade Celsius.

Potrivit medicilor, criobiopsia are mai multe avantaje. În primul rând, endoscopia bronşică cu criobiopsie este o metodă mai puţin invazivă, bine tolerată, nedureroasă şi rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală.

„Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai uşor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone.

Țesutul pulmonar extras după îngheţare este mult mai mare decât cel obţinut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar şi la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, piesa este mult mai mare şi astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat şi se pot efectua mai uşor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, spune Dr. Emanuela Vaştag, medic pneumolog.

Dispozitivul poate fi folosit și pentru eliminarea maselor tumorale care afectează respirația

Dispozitivul ce realizează criobiopsia se foloseşte cel mai adesea în cazul pneumopatiei interstiţiale difuză (PID). Practic, sunt peste 200 de subtipuri ale acestei maladii care afectează plămânii, care au simptome apropiate dar care necesită tratamente diferite, având cauze de producere diverse.

„Trebuie spus că dispozitivul poate fi folosit şi pentru crioterapie. De exemplu, în cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronhii, cu ajutorul acestui dispozitiv, putem realiza ceea ce se numeşte dezobstrucţie, adică eliberarea căilor aeriene de această masa tumorală, obstacol care împiedică o respiraţie normală. În acelaşi timp, prin crioterapie se poate face hemostază, adică se pot opri anumite sângerări”, spune  dr. Emanuela Vaştag.

criobiopsia
Dr. Emanuela Vaștag, medic pneumolog, coordonator compartiment endoscopie bronșică la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara
Urmărește CSID.ro pe Google News