Cercetatorii au constatat ca pacientii care sufera de astm sunt foarte afectati in momentele furtunilor electrice. Explicatia este aceea ca, in timpul furtunilor, curentii uscati ascendenti antreneaza grauncioarele de polen in zonele de mare umiditate de la baza norilor, unde acestea se rup si sunt purtate de curentii reci descendenti la nivelul solului.
Acest fapt provoaca o concentratie crescuta de alergene in aerul respirabil. “Frontul de aer turbulent elibereaza mai mult polen din graminee care apoi este antrenat la baza norilor. In timpul furtunilor apar campuri electrice puternice, cu eliberarea de ioni pozitivi care se ataseaza de grauncioarele de polen.
Prin incarcarea electrica acestea isi cresc gradul de ruptura. Dupa ruptura prin soc osmotic, grauncioarele de polen de ierburi si buruieni elibereaza mari cantitati de particule paucimicronice incarcate cu alergene”, sustine conf.dr.Florin-Dan Popescu, seful Clinicii de Alergologie si Imunologie Clinica din cadrul Spitalului “Malaxa”.
Potrivit acestuia, alergia la polen este afectata de numerosi factori, multi dintre acestia fiind influentati de clima si conditiile meteorologice. Cantitatea de alergene din atmosfera variaza in functie de conditiile climatice, temperatura, precipitatiile, zona geografica, altitudinea si curentii de aer, si nu in ultimul rand de tipul de plante si raspandirea lor.
In prezent, unul din patru europeni prezinta o forma de alergie respiratorie si aproape saptezeci de milioane de europeni sufera de rinita alergica. Se estimeaza ca unul din doi europeni va suferi de cel putin o forma de alergie in mai putin de 10 ani.