Botoxul, tratament eficient pentru cicatrici hipertrofice şi cheloide

Cicatricile hipetrofice şi cheloide apar ca urmare a hipersecreţiei de colagen, ceea ce determină îngroşarea pielii în zona lezată.
  • Publicat:
Botoxul, tratament eficient pentru cicatrici hipertrofice şi cheloide

Cicatricile sunt urme fireşti lăsate pe piele de o tăietură, rană sau intervenţie chirurgicală, dar când acestea capătă o formă sau o culoare ciudată, este posibil să te confrunţi cu cicatrici cheloide sau hipertrofice.

Aceste tipuri de cicatrici se vindecă mult mai greu şi apar cu precădere în rândul persoanelor care au tendinţă acneică, varicelă, tensiune arterială crescută sau diverse infecţii.

Cremele utilizate pentru aplatizarea acestor cicatrici şi redobândirea culorii naturale a pielii sunt întru câtva eficiente, dar nu toţi pacienţii răspund la acest tip de tratament cutanat reparator.

Recent însă, un nou studiu publicat în revista de specialitate Burns & Trauma, realizat de experţi de la Universitatea Harvard, aduce o veste bună pentru persoanele care au cicatrici inestetice şi care nu răspund la tratamentele clasice.

Cercetătorii au descoperit că, injectând toxină botulinică în zona pe care urmează să se intervină chirurgical sau ulterior, pielea din regiunea respectivă ar putea să se regenereze mai rapid, prevenindu-se astfel acumularea de colagen în exces. Toxina botulinică este folosită pe scară largă în scop cosmetic, dar şi pentru ameliorarea migrenelor şi a altor tipuri de durere. Cu toate acestea, savanţii au concluzionat că încă mai sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili concentraţia optimă de toxină botulinică pentru prevenirea şi tratarea cicatricilor hipertrofice, potrivit sciencedaily.com

Cicatricile hipertrofice şi cheloide apar ca urmare a hipersecreţiei de colagen, ceea ce determină îngroşarea pielii în zona lezată. Mecanismul care stă la baza acestui proces nu este pe deplin cunoscut, însă există anumiţi factori care ar putea îngreuna vindecarea pielii, precum fumatul, vârsta înaintată, mărimea şi localizarea leziunii, precum şi predispoziţia genetică.

Regenerarea pielii este un proces care constă în 3 etape: inflamaţie, proliferare celulară şi regenerare celulară. Formaţiunile hipertrofice survin pe fondul unei disfuncţionalităţi în una dintre aceste etape.

De regulă, o cicatrice se estompează în termen de 14-21 de zile. În cazul cicatricilor cheloide, pielea rămâne inflamată mult timp după acest interval şi poate dura luni sau chiar ani până capătă o culoare normală şi un aspect plat. Cremele pe bază de silicon medical şi cele cu heparină sodică ajută, într-adevăr, la accelerarea procesului de regenerare a pielii, cu condiţia să fie aplicate la scurt timp şi pe o perioadă de minimum 30 de zile pe zona lezată.

Deseori însă, multe persoane cred că pielea se va vindeca de la sine şi nu folosesc astfel de produse, ceea ce duce, în multe situaţii, la apariţia cicatricilor cheloide.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult