Bronşiolita favorizează apariţia astmului

Des întâlnite la bebeluşi, bronşiolita, în particular, şi infecţiile virale în general, cresc riscul de astm mai târziu în viaţă, ne atenţionează specialiştii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bronşiolita favorizează apariţia astmului

Des întâlnite la bebeluşi, bronşiolita, în particular, şi  infecţiile virale în general, cresc riscul de astm mai târziu în viaţă, ne atenţionează specialiştii.

Bronşiolita, boala inflamatorie care favorizează apariţia astmului

Bronşiolita este boala inflamatorie a căilor respiratorii manifestată printr-un sindrom bronşitic acut.

Din ce în ce mai multe studii au arătat că acei copii care au avut atacuri repetate de bronşiolită la vârste fragede au mai multe riscuri să devină victime ale astmului odată cu trecerea anilor. De exemplu, autorii unui studiu suedez au constatat că 39% dintre bebeluşii care au fost spitalizaţi pentru bronşiolită au dezvoltat o formă de astm înainte de vârsta de 18 ani.

Bronşiolita are puterea de a afecta sistemul imunitar al copiilor, făcându-i mai vulnerabili în faţa mediului extern, dar şi a propriului organism.

Mai precis, virusurile respiratorii au un impact important asupra anumitor tipuri de “limfocite T” (categorii de globule albe), cu un rol esenţial pentru calmarea inflamaţiei bronhiilor. La pacienţii care suferă de astm bronşic, această inflamaţie este declanşată în mod disproporţionat în cadrul acţiunii unor elemente exterioare care afectează alergenii (poluanţi, polen, acarieni de praf…).

Virusurile respiratorii modifică celulele de reglementare care sunt extrem de valoroase în lupta împotriva astmului, aducându-le la o formă apropiată de limfocitele ce favorizează apariţia astmului.

Nandini Krishnamoorthy, medicul care a organizat studiul de cercetare a concluzionat: “Altfel spus, binele se aliază cu răul!”.

Concluzii

Infecţiile virale respiratorii reprezintă o cauză importantă de exacerbare a bolilor cronice respiratorii, inclusiv astmul bronşic, atât la adult, cât şi la copii. Nu toate infecţiile respiratorii determină exacerbări de astm şi există puţine date care să confirme eficienţa tratamentului profilactic în reducerea exacerbărilor de astm.

Întrucât măsurile terapeutice în infecţiile virale sunt limitate, ar trebui înţelese particularităţile clinice ale acestor infecţii, în sensul prevenţiei astmului prin reducerea inflamaţiei alergice, care poate constitui un cofactor de agravare a infecţiei virale.

Citește și: Bronșiolita acută la copii – sfaturi pentru părinți, de la medicul pediatru: „Nu administrați prednison, siropuri de tuse sau antibiotic”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult