Bronzul la solar si riscul crescut de cancer de piele

Organizația Mondială a sănătății avertizează că bronzul la salon crește riscul de cancer de piele cu 75%.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bronzul la solar si riscul crescut de cancer de piele
Foto: profimedia / Bronzul la solar si riscul crescut de cancer de piele

Solarul a devenit cea mai populară metodă pentru obținerea unui bronz uniform în orice sezon, îndeosebi în rândul tinerelor, însă implică riscuri crescute pentru sănătatea pielii, avertizează specialiștii. Dintre acestea, cel mai important este creșterea riscului de cancer de piele.

Bronzul la solar: crește cu 75% riscul de cancer de piele, avertizează OMS

Înainte de toate, noțiunea de bronz sănătos NU există. Este doar un mit. Nu există bronz sănătos, această fiind doar o reacție a organismului la deteriorarea cauzată de radiațiile ultraviolete (UV). Prin urmare, o piele ciocolatie este un semn de piele afectată.

Bronzarea este, de fapt, un răspuns negativ al organismului după expunerea la radiațiile UV. Și poate duce, pe termen scurt, la arsuri și cicatrici, iar pe termen lung, la îmbătrânirea prematură a pielii sau chiar la… cancer.

Rezultatele cercetărilor publicate în revista medicală Lancet Oncology arată că ședințele de bronzat cresc riscul de cancer cu până la 75%, îndeosebi în rândul tinerilor.

Un studiu restrâns realizat pe 63 de femei diagnosticate cu melanom înainte să fi împlinit vârstă de 30 de ani a arătat că 61 dintre ele au folosit studioul de bronzare.

Radiațiile UV sunt nocive, indiferent că acestea provin de la soare sau din surse artificiale, cum sunt sursele de bronzare artificiale. Acestea din urmă utilizează becuri fluorescente care emit în principal radiații UVA, și doze mici de UVB. Radiația UVA este de până la de trei ori mai intensă decât UVA provenită de la soare, din lumina să naturală.

Încă de la sfârșitul anilor 1990, cercetările din toată lumea au arătat că o legătură între utilizarea saloanelor de bronzat și riscul de cancer la piele.

Cancerul de piele: tipuri, semne și simptome

Există diferite tipuri de cancer de piele, dintre care amintim:

  • MELANOMUL – este cel mai agresiv tip de cancer de piele, cu prognostic scăzut dacă este identificat tardiv;
  • CARCINOMUL BAZAL-CELULAR – este cel mai des întâlnit cancer de piele, se răspândește rarisim și poate apărea în locurile expuse ale corpului (mâini, față, etc);
  • CARCINOMUL CU CELULE SCUAMOASE – este mai puțin întâlnit, dar poate fi crucial odată răspândit și nedetectat

Cel mai frecvent semn al cancerului de piele este însăși modificarea aspectului pielii: de obicei o aluniță nou apărută ori o leziune cutanată.

  • În cazul melanomului, apare de obicei, ca o pată pigmentară sau brună, fie sub formă unei alunițe, de obicei cu aspect neregulat.
  • În cazul carcinomului cu celule bazale, poate să apară ca o mică formațiunea netedă, perlată sau ca o leziunea roșiatică/maro pe trunchi, brațe sau picioare
  • Iar în cazul carcinomului cu celule scuamoase, apare de regulă ca o formațiune fermă, roșiatică sau ca o leziunea aspră, neregulată, care provoacă mâncărime și durere, uneori și sângerare.

CONCLUZIE

Atunci când cancerul de piele este depistat la timp, acesta poate fi adesea tratat cu succes. Este extrem de important să va cunoașteți pielea și să o verificați în mod frecvent pentru a depista în avans eventualele tumori.

E asemenea, cel puțin odată pe an, este indicat un consult dermatologic de specialitate.

Sursă: thesun.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult