O băutură extrem de apreciată în intreaga lume, cafeaua poate fi preparată în cele mai variate moduri, dar una dintre cele mai populare rețete rămâne tot cea cu lapte. Cât de sănătoasă este, însă, cafeaua cu lapte în comparație cu cea simplă, ne spun experții!
De ce este recomandat să bei cafea cu lapte
Preț de mult timp, mixul cafelei cu lapte a fost considerat mai puțin sănătos pe motiv că laptele arreduce cantitatea de antioxidanți din cafea și i-ar anula proprietățile.
Studii recent efectuate, însă, susțin contrariul: adăugarea unui strop de lapte care conține proteine poate amplifica simțitor beneficiile pentru sănătate. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au examinat cum interacționează polifenolii cu aminoacizii, elementele de bază ale proteinelor. Polifenolii sunt un tip de antioxidanți puternici care se găsesc în concentrație mare în boabele de cafea.
Cât de sănătoasă este cafeaua cu lapte și ce efecte are combinația de cafea cu lapte
În pofida beneficiilor lor, se cunosc foarte puţine lucruri despre polifenoli. Un număr redus de studii au investigat ce se întâmplă atunci când polifenolii reacţionează cu alte molecule, cum ar fi proteinele din unele alimente.
Acum, un nou studiu, realizat la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a analizat efectul antiinflamator al combinării polifenolilor şi proteinelor, iar rezultatele s-au dovedit promiţătoare.
„Am arătat că atunci când un polifenol reacționează cu un aminoacid, efectul său asupra celulelor imunitare în vederea inhibării inflamaţiei este sporit. Prin urmare, este evident de imaginat că acest cocteil ar putea avea şi un efect benefic asupra inflamaţiei la oameni”, a explicat Marianne Nissen Lund, care a condus studiul.
Cercetătoarea este convinsă că această reacţie şi efectul antiinflamator potenţial benefic apare şi în cazul combinării altor alimente proteice cu fructe sau legume, bogate în antioxidanţi.
Ce se întâmplă când bei cafea reîncălzită
Odată ce cafeaua se răcește, compoziția chimică a acesteia se schimbă, de unde și modificări de gust (se simte mai amară). Iar expusă la temperaturi înalte atunci când este reîncălzită, uleiurile volatile pe care le conține pot deveni râncede și altera gustul cafelei.
În loc să reîncălzești cafeaua, este recomandat să prepari doar cantitatea pe care o vei consuma imediat sau să păstrezi cafeaua într-un termos pentru a-i menține temperatura. Aceasta este cea mai bună modalitate de a te bucura de aroma și gustul autentic al cafelei.
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...