Cercetările anterioare au arătat o asociere între consumul de cofeină și performanța sportivă sporită, dar există date limitate în ceea ce privește capacitatea organismului de a arde grăsimea datorită consumului de cofeină. Oamenii de știință au examinat efectele cofeinei asupra oxidării grăsimii în timpul sesiunilor de antrenament făcute de dimineață și după amiază. Astfel, s-a descoperit că ingerarea unei cantități de cofeină echivalentă unei cești de cafea tare, cu 30 de minute înainte de un antrenament de aerobic, rezultă arderea grăsimilor, mai ales dacă activitatea are loc în cea de doua parte a zilei.
Cafeina este un stimulent natural care se găsește în boabele de cafea, frunzele de ceai și boabele de cacao. Băuturile energizante, snacks-urile și alte alimente conțin cafeină adăugată. Consumată cu moderație, poate accelera funcția cognitivă, dar și scăderea în greutate. Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA) recomandă ca un adult sănătos să consume nu mai mult de 400 miligrame de cofeină pe zi, ceea ce se traduce cu echivalentul a 4-5 căni. Cafeina este metabolizată diferit de la o persoană la alta, motiv pentru care pot experimenta efecte negative chiar și în urma unei cantități mici.
În urma unui studiu care cuprinde 21 de meta-analize se sugerează că în urma consumului de cafeină poate crește performanța fizică prin creșterea rezistenței aerobice, rezistenței musculare și forței. De asemenea, datele arată că efectele pozitive ale cafeinei asupra markerilor de performanță sunt mai pronunțate în timpul sesiunilor de aerobic. În ciuda acestor date, cercetările sunt limitate cu privire la efectele asupra arderii grăsimilor.
Cercetătorii au recrutat 15 bărbați activi cu o medie de vârstă de 32 de ani. Toți participanții erau nefumători și nu sufereau de afecțiuni de sănătate și nici nu erau sub tratament medicamentos. Cu toții au experimentat tratamente de rezistență și au consumat mai puțin de 50mg de cafeină pe zi. În timpul acestui studiu, fiecare participant a completat un set de exerciții de patru ori- de două ori dimineața și de două ori după amiaza, folosind o bicicletă ergometrică.
La un interval de 7 zile, fiecare test era separat. Cu 30 de minute înainte de fiecare test, participanții au consumat 3mg de cafeină per kilogram din greutatea corporală, adică echivalentul unei cafele tari. Rezultatele studiului arată că indiferent de perioada din zi, consumul de cafea făcut cu 30 de minute înainte de performanța aerobică a crescut oxidarea maximă a grăsimii în timpul antrenamentului.
Consumată în exces cafeina poate veni la pachet cu aspecte mai puțin plăcute precum insomnia, starea de greață, durerile de cap, palpitațiile sau chiar stările anxioase. Pentru pacienții care suferă de anumite afecțiuni, consumul de cafea poate exacerba simptomele asociate afecțiunii, dar acest lucru este stabilit împreună cu medicul care vă consultă pentru a nu înrăutăți starea de sănătate.