Un nou studiu a constatat că după reducerea la numai a 5 ore de somn pe noapte, cofeina nu mai ajută la îmbunătăţirea vigilenţei sau a performanţelor.
În raport cu testele placebo, testele cu cofeină au demonstrat îmbunătăţirea vigilenţei psihomotorii în primele două zile (al reducerii perioadei dormite), dar nu şi după a treia noapte.
„Am fost deosebit de surprinşi de faptul că avantajul conferit de două doze zilnice de 200 mg de cafeina a fost pierdut după trei nopţi cu somn redus”, a spus autorul principal al studiului doctorul Tracy Jill Doty, cercetator la Institutul de Cercetare “Walter Reed Army”.
„Aceste rezultate sunt importante, deoarece cafeina este un stimulent utilizat pe scara largă pentru a contracara declinul performanţei în urma perioadelor de somn limitat. Datele din acest studiu sugerează că aceeaşi doză zilnică eficientă de cafeină nu este suficientă pentru a preveni declinul de performanţă pentru mai multe zile de somn restricţionat.„
Grupul de studiu a constat din 48 de persoane sănătoase care au participat la un studiu dublu orb, controlat cu placebo. Somnul acestor persoane a fost limitat la cinci ore (timp dormit în pat) pentru un total de cinci zile. Participanţiilor le-au fost administrate apoi fie 200 mg de cafeina fie un placebo, de două ori pe zi. Studiul a fost susţinut de Departamentul Apărării Militare SUA, Programul Operaţional de Cercetare în Medicină.
Sursa: American Academy of Sleep Medicine