Călcâiul lui Ahile, casa a peste 80 de tipuri de ciuperci

Oamenii de ştiinţă au descoperit că oamenii au în total aproape 200 de tipuri de ciuperci (fungi) cauzatoare de infecţii, iar cele mai predispuse zone sunt cele din zona călcâiului (80 de specii de fungi), sub unghiile de la picioare (60 de specii) şi cele dintre degete (40 de specii). De regulă, astfel de ciuperci sunt inofensive, însă atunci când există condiţii de umiditate şi căldură excesivă acestea se înmulţesc şi pot cauza infecţii precum tinea pedis (piciorul de atlet) sau tinea unguium (infecţii fungice la nivelul unghiilor –afectează 3 din 100 de persoane).
  • Publicat:
Călcâiul lui Ahile, casa a peste 80 de tipuri de ciuperci

Cercetătorii au descoperit că oamenii au în total aproape 200 de tipuri de ciuperci (fungi) cauzatoare de infecţii, iar cele mai predispuse zone sunt cele din zona călcâiului (80 de specii de fungi), sub unghiile de la picioare (60 de specii) şi cele dintre degete (40 de specii).


De regulă, astfel de ciuperci sunt inofensive, însă atunci când există condiţii de umiditate şi căldură excesivă acestea se înmulţesc şi pot cauza infecţii precum tinea pedis (piciorul atletului) sau tinea unguium (infecţii fungice la nivelul unghiilor – afectează 3 din 100 de persoane).

„Piciorul atletului” cum mai este denumită ciuperca piciorului (tinea pedis), este o infecţie fungică foarte comună a piciorului, cauzând exfolierea pielii, roşeaţă, mâncărime, senzaţia de arsură, uneori şi răni.

Cele mai comune simptome ale unei infectii fungice la nivelul unghiilor sunt îngroşarea acestora, decolorarea lor sau schimbarea culorii către alb, negru, galben sau verde.

În afară de cele 3 zone-problemă predispuse la infecţiile fungice, experţii de la Institutul de Cercetare Human Genome din Maryland au mai descoperit în urma studiilor şi alte regiuni care sunt sensibile la prezenţa ciupercilor, cum ar fi palmele, subraţul şi partea interioară a cotului.


În concluzie, pentru a evita înmulţirea acestor ciuperci, păstraţi o igienă riguroasă nu doar a picioarelor, ci a întregului corp, şi purtaţi haine şi încăltăminde comode, din materiale naturale care permit corpului să respire, astfel încât temperatura corpului să nu fie suprasolicitată iar transpiraţia să-şi facă apariţia în cele mai nepotrivite momente, cu urmări destul de neplăcute pentru sănătate.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Mănânci mai puţin, trăieşti mai mult
Mănânci mai puţin, trăieşti mai mult
Recomandări: