Administrarea vitaminelor şi suplimentelor alimentare este un obicei larg răspândit în societăţile moderne, adepţii săi fiind convinşi că în felul acesta îşi întăresc sistemul imunitar şi previn o serie de afecţiuni.
În Statele Unite, de pildă, aproape două treimi dintre femei iau suplimente, iar pe primul loc în totul popularităţii se regăsesc cele pe bază de calciu şi vitamina D. Nu la fel de populară este şi avertizarea experţilor care atrag atenţia că, administrate pe termen lung, aceste 2 elemente, indispensabile de altfel bunei funcţionări a organismului, aduc nu doar beneficii sănătăţii, ci şi o serie de complicaţii.
Potrivit unui studiu efectuat la Creighton University Medical Center, Omaha, Statele Unite, excesul de calciu şi vitamina D creşte riscul de formare a calculilor renali sau pietrelor la rinichi cum mai sunt cunoscuţi în termeni populari. Nimeni nu ar trebui să depăşească dozele zilnice recomandate, adică 800 i.u. vitamina D, respectiv 800-1.200 ml de calciu.
În vreme ce un nivel crescut de calciu în urină (hipercalciuria) poate indica prezenţa calculilor renali, nivelul crescut de calciu în sânge (hipercalcemia) este asociat cu mai multe complicaţii la oase şi rinichi.
Citeşte mai multe în ediţia tipărită a revistei Ce se întâmplă, Doctore?