Numarul persoanelor care sufera de „pietre” la rinichi este in crestere, iar boala a inceput sa afecteze chiar si copiii, sustin urologii. Potrivit statisticilor, mai mult de 10 la suta dintre romani au calculi renali, iar medicii considera ca hrana artificiala si deshidratarea sunt cauzele cele mai frecvente ale maladiei.
„Alimentatia din zilele noastre are in compozitia sa multe substante artificiale, care «biciuiesc» organismul”, explica prof. univ. dr. Petrisor Geavlete, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Urologie. Totodata, prof. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, atrage atentia ca deshidratarea presupune formarea unei cantitati mai mici de urina decat este normal, iar aceasta devine foarte concentrata, constituind, astfel, un factor favorizant pentru formarea de calculi in aparatul urinar.
Acesta sustine ca si persoanele care consuma cantitati foarte mari de carne sunt predispuse la aparitia calculilor renali. Bolnavii cu pietre la rinichi acuza dureri intense in spate, sub coaste – in zona rinichilor – o durere care, de regula, iradiaza si in jos, spre vezica urinara. „Daca o durere persista trei zile si apoi a trecut, acesta este semn ca piatra a plecat, prin ureter, din locul in care era fixata.
Ea se localizeaza in rinichi, nu mai produce durere persoanei respective si, daca bolnavul nu se va duce la medic spunand de durerea din zilele anterioare, piatra va incepe sa distruga rinichiul, care va trebui scos, sau poate provoca insuficienta renala”, avertizeaza prof. Geavlete.
Specialistii recomanda hidratarea, ca masura de preventie, iar cantitatea de lichide depinde de temperatura mediului in care se lucreaza. Astfel, pentru un om sanatos, care nu transpira mult, nu are diaree si locuieste intr-o zona unde temperatura nu depaseste 30 de grade Celsius, nevoia de lichide este de 2-2,5 litri de apa in 24 de ore, spun urologii.
„Persoanele care lucreaza intr-un mediu cald, cum sunt agricultorii, constructorii, santieristii, bucatarii, prezinta un risc pentru formarea calculilor la rinichi si ar trebui sa consume 3-3,5 litri de lichide zilnic”, sustine prof. Geavlete.
Medicii recomanda apa plata, ceaiul si apa minerala
In ceea ce priveste natura lichidelor, specialistii spun ca este bine sa evitam sucurile acidulate, pentru ca modifica pH-ul urinar si, in plus, au in compozitia lor o serie de constituenti cu efecte adverse pentru organism, unele substante fiind chiar cancerigene.
Este indicata apa plata, cea de izvor, ceaiul, laptele sau apa minerala, insa cu un continut echilibrat in minerale, si nu foarte bogata in calciu. „In unele zone din tara, precum judetele Arges si Dobrogea, cantitatea de calciu din apa de fantana este, de obicei, mai mare decat cea normala. Prin urmare, o persoana care bea aceasta apa dura va elimina prin urina mai mult calciu, un element constitutiv al viitorului calcul”, atentioneaza prof. dr. Ioanel Sinescu.
Atunci cand „pietricelele” au sub 5 mm, ele se pot elimina pe cale naturala, cu ajutorul unui tratament, dar cand dimensiunea depaseste 8 mm, se intervine chirurgical, insa cu metode neinvazive si aparate moderne, foarte rar recurgandu-se la operatiile clasice.