Ce-i prea mult strică! Vitamina care, în exces, favorizează calculii renali

Calculii renali reprezintă depozite de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Care sunt cauzele și de câte tipuri sunt pietrele la rinichi.
  • Publicat:
Ce-i prea mult strică! Vitamina care, în exces, favorizează calculii renali
Sursa foto: Shutterstock

Rinichii au rol important în curățarea și filtrarea sângelui și a urinei de substanțe toxice sau compuși chimici. Atunci când acestea se acumulează în cantități ridicate, pot să apară calculii renali, cunoscuți și sub denumirea de pietre la rinichi.

Dr. Grigore-Costin Tomulescu, medic nefrolog, dezvăluie care sunt cele mai frecvente cauze ale calculilor renali, dar și tipurile acestora.

Calculii renali: tipuri și cauze

Dacă pietrele (calculii) se blochează în tractul urinar, pot să apară infecții urinare sau alte complicații care pot necesita intervenție chirurgicală.

Calculii renali pot fi de mai multe tipuri, iar în funcție de tipul fiecăruia poate fi identificată cauza care a dus la apariția lor, explică dr. Grigore-Costin Tomulescu.

Iată care sunt principalele tipuri de calculi renali:

Pietrele din calciu sau oxalat de calciu, favorizate de excesul de calciu sau vitamina D

Majoritatea pietrelor la rinichi sunt de acest tip și se formează din cauza cantităților ridicate de calciu din urină.

Excesul de calciu poate să apară din cauza unei afecțiuni genetice, a unor boli ale rinichilor sau a unui exces de hormoni secretați de glanda paratiroidă ori din cauza alimentației.

Oxalatul de calciu este un compus natural care se găsește în mâncare (legume și fructe, ciocolată, nuci) și care este produs zilnic de rinichi.

Nivelul de oxalat de calciu din urină poate crește din cauza regimului alimentar, a unor doze ridicate de vitamina D sau a unor tulburări metabolice.

Pietrele din acid uric, cauzate de consumul redus de apă

Cristalele de acid uric care nu se dizolvă în urină se transformă în pietre din acid uric. Acestea se formează din cauza consumului scăzut de apă, a deshidratării sau a unei diete bogate în proteine ori în rândul persoanelor care au gută.

Alte cauze pot fi: diareea cronică, diabetul de tip 2 sau excesul de greutate.

Pietrele de struvita, asociate cu infecțiile urinare cronice

Acestea sunt mai puțin frecvente decât pietrele din calciu, iar apariția lor este legată de infecții urinare cronice, dar și de afecțiuni neurologice care îngreunează golirea vezicii (paralizie, scleroză multiplă).

Unele bacterii fac ca urina să fie mai puțin acidă și mai mult bazică sau alcalină, factor care favorizează apariția pietrelor de struvita. De cele mai multe ori, aceste pietre struvitice își măresc rapid dimensiunea.

Pietrele de cistină apar mai ales la copii

Acestea sunt destul de rare și apar din cauza unei afecțiuni congenitale numită cistinurie, când rinichii secretă o cantitate excesivă de aminoacizi precum cistina. Pietrele de cistină apar frecvent în copilărie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: