Cazurile de cancer colorectal la cei cu vârsta sub 55 de ani s-au dublat în ultimii 25 de ani. Ce putem face pentru a reduce riscul de îmbolnăvire

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cazurile de cancer colorectal la cei cu vârsta sub 55 de ani s-au dublat în ultimii 25 de ani. Ce putem face pentru a reduce riscul de îmbolnăvire
Foto: envato

Un nou raport al Societății Americane de Cancer publicat în Cancer Journal for Clinicians arată că numărul cazurilor de cancer colorectal la persoanele cu vârsta sub 55 de ani este în creștere, la fel și cele depistate în stadii avansate. De asemenea, bărbații prezintă un risc cu 33% mai mare de a dezvolta acest tip de cancer în comparație cu femeile.

Potrivit celor mai recente statistici și estimări privind numărul de cazuri de cancer colorectal, anul acesta vor fi diagnosticate în SUA 153.020 de cazuri noi de cancer colorectal, mai mult de o treime dintre pacienți pierzându-și viața (52.550) din cauza acestei maladii.

Datele indică o dublare a cazurilor de cancer colorectal la cei cu vârsta sub 55 de ani în intervalul 1995-2019 (11% versus 20%). O creștere a fost înregistrată și în privința cancerului colorectal depistat în stadii foarte avansate – spre exemplu, în anii 2000, procentul era de aproximativ 52%, acesta crescând la 60% în 2019.

Foto: ACS Journals

Citește și: 10 semne ale cancerului de colon

Cum reduci riscul de cancer colorectal

Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Statele Unite și principala cauză de cancer la bărbații cu vârsta sub 50 de ani. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din toate diagnosticele de cancer colorectal sunt probabil cauzate de factori de risc modificabili, spun specialiștii.

Printre acești factori de risc se numără: fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta nesănătoasă, obezitatea și lipsa de activitate fizică.

Numeroase studii arată că alimentația bogată în carne roșie (vită, miel, porc), carne procesată (mezeluri, cârnați, șuncă etc.), grăsimi saturate și zahăr, dar săracă în legume, fructe și cereale integrale cu conținut mare de fibre contribuie la creșterea riscului de a dezvolta cancer colorectal.

Citește și: Alimentele care cresc riscul de cancer de colon. Trebuie mâncate rar și în cantitate mică

Totuși, trebuie menționat că un factor de risc nu este o cauză în sine. În consecință, cancerul colorectal poate apărea și în absența unor factori de risc, la fel cum o persoană la risc poate să nu se îmbolnăvească.

Prima colonoscopie, indicată la 45 de ani

Având în vedere factorii de risc menționați anterior, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Spre exemplu, poți renunța la fumat și alcool, poți face mai multă mișcare și poți face schimbări în regimul alimentar.

Citește și: 7 semne că ești expus unui risc mare de a dezvolta cancer de colon

De asemenea, poți merge periodic la medic pentru analize de rutină (hemoleucograma completă, teste pentru evaluarea funcției hepatice și renale), dar și investigații specifice dacă ești în categoria de risc, ai în familie un istoric de cancer colorectal, pentru „a prinde” la timp diagnosticul și a urma cel mai eficient tratament recomandat.

Citește și: 5 semne că ai polipi pe colon. Un indiciu poate fi culoarea închisă a scaunului

Metodele de screening folosite în depistarea precoce a cancerului colorectal sunt testul de hemoragii oculte în fecale și colonoscopia (care poate identifica și îndepărta polipii pe colon cu risc de malignizare). Acestea trebuie făcute atât de femei, cât și de bărbați după vârsta de 50 de ani, la interval de 1-2 ani, dar și mai devreme (45 de ani) sau mai frecvent, în cazul în care există factori de risc.

Surse:

American Cancer Society CA: A Cancer Journal for Clinicians. Colorectal cancer statistics, 2023.

American Cancer Society. Colorectal Cancer Facts & Figures 2023-2025.

American Cancer Society. American Cancer Society Releases New Colorectal Cancer Statistics; Rapid Shifts to More Advanced Disease and Younger People.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult