Cancer de colon înainte de 50 de ani. 4 semnale de alarmă că ai risc crescut

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cancer de colon înainte de 50 de ani. 4 semnale de alarmă că ai risc crescut
Foto: profimediaimages.ro

Cele mai recente statistici sunt îngrijorătoare: incidența cancerului de colon la persoanele cu vârsta sub 55 de ani aproape că s-a dublat în ultimii 30 de ani. Cancerul de colon este în prezent principala formă de cancer la bărbații sub 50 de ani. 

Un nou studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute arată că această maladie poate da anumite semnale de alarmă în cazul acestei categorii de vârstă. Prin depistarea precoce a simptomelor specifice cancerului de colon, medicii pot oferi mai devreme un diagnostic și un tratament cu șanse mari de reușită.

Ai aceste simptome? Riscul de cancer de colon e mare!

Cercetătorii americani de la Washington University au identificat 4 „stegulețe roșii” ce pot indica un risc crescut de cancer de colon înainte de 50 de ani. Aceste semnale de alarmă constau în:

Aproape 20% dintre bărbații diagnosticați cu cancer de colon înainte de 50 de ani au avut astfel de simptome cu 3 luni până la 2 ani înainte de primirea diagnosticului. Totuși, aproape 50% dintre pacienți le-au experimentat abia cu 3 luni înainte de primirea diagnosticului.

Potrivit experților, persoanele care au cel puțin un simptom din cele descrise mai sus au un risc aproape dublu de cancer de colon înainte de 50 de ani. Și cu cât numărul simptomelor este mai mare, cu atât riscul este mai crescut.

„Este foarte important pentru pacienți să recunoască aceste semnale de alarmă, astfel încât să se adreseze medicului și să primească diagnosticul cât mai devreme. Șansele de reușită sunt mai mari când pacientul primește tratament în stadiile inițiale ale cancerului de colon”, menționează dr. Yin Cao, cercetător în cadrul Washington University School of Medicine.

Cancer de colon înainte de 50 de ani: cauze

Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de cancer de colon la persoanele tinere este, potrivit specialiștilor, o consecință a mai multor factori – genetici, de mediu și alimentari.

Dacă în privința factorilor genetici nu pot fi luate măsuri preventive, nu același lucru se poate spune despre factorii de mediu și cei alimentari. Spre exemplu, renunțarea la fumat și alcool este o strategie care s-a demonstrat că poate reduce riscul de cancer.

De asemenea, o alimentație curată, din care să lipsească alimentele prăjite, foarte grase, ultraprocesate, dar în care abundă legumele și fructele proaspete, cerealele integrale, carnea slabă și apa este o altă metodă prin care putem să ne reducem riscul de îmbolnăvire.

Surse: 

Cassandra D L Fritz et al. „Red-flag Signs and Symptoms for Earlier Diagnosis of Early-Onset Colorectal Cancer”, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, 2023; https://doi.org/10.1093/jnci/djad068

Washington University School of Medicine. Red flags indicate risk for early-onset colorectal cancer.

Yale School of Medicine. Why Are Colorectal Cancer Rates Rising Among Younger Adults?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: