De curând s-a lansat în România un navigator pentru pacientele cu cancer de sân. Acesta este disponibil pe www.canceruldesan.ro şi va fi distribuit şi în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară. În plus, 1.500 de eşarfe de mătase pentru chimioterapie vor fi oferite pacientelor cu cancer de sân care se află în tratament.
Pornind de la suspiciunea iniţială, investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii şi tipul de tratament, informaţiile prezentate în cadrul navigatorului au rolul de a uşura înţelegerea pacientelor şi aparţinătorilor cu privire la paşii de urmat, în cazul unui diagnostic de cancer de sân.
”Traseul unei paciente în sistemul de sănătate pare adesea complicat şi de multe ori pacientele diagnosticate cu cancer de sân au nevoie de informaţii şi explicaţii clare cu privire la etapele diagnosticării şi a intervenţiilor necesare tratamentului acestei afecţiuni. Tipul de informaţie cuprins în acest navigator poate ajuta la scurtarea timpului dintre etapele acestui proces, ceea ce creşte şansa unui diagnostic şi a unui tratament mai rapid”, a declarat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.
Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală . În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră. ”În ţările dezvoltate, cancerul de sân este considerat un tip de cancer curabil, cu o supravieţuire de aproape 90%, daca este descoperit în stadii incipiente. În România, aproape jumătate din cazuri sunt descoperite în stadii avansate ale bolii. Informarea corectă a pacientelor asupra paşilor de
urmat prin sistemul de sănătate poate avea un rol foarte important în reducerea acestui decalaj”, a completat Dr. Dragoş Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti.
„Acest tip de iniţiative de informare a pacientelor sunt întotdeauna bine-venite, mai ales când vorbim despre cancerul de sân, o boală cu un impact socio-economic foarte ridicat. Sper ca informaţia din acest navigator să ajute pacientele să înţeleagă mai bine cu ce se confruntă şi ce trebuie să urmărească, de la diagnostic, până la tratament”, a adaugat Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Platforma educaţională www.canceruldesan.ro este primul website ce conţine exclusiv informaţii detaliate despre cancerul de sân. Platforma conţine peste 80 de articole şi se adresează atât pacientelor cât şi tuturor celor care doresc să afle mai multe cu privire la prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul cancerului de sân, precum şi multe alte informaţii despre ce înseamnă să trăieşti cu această boală.
Programul este lansat de Roche România, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România
(FABC). www.canceruldesan.ro.