Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvenţă a bolilor oncologice, depistat cu un test simplu

Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvenţă între bolile oncologice, poate fi depistat printr-un test simplu, numit hemocult, anunţă Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, cu ocazia campaniei de informare "Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!".
  • Publicat:
Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvenţă a bolilor oncologice, depistat cu un test simplu

Cancerul intestinului gros, al treilea ca frecvenţă între bolile oncologice, poate fi depistat printr-un test simplu, numit hemocult, anunţă Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, cu ocazia campaniei de informare „Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!”.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România continuă, în martie, campania de informare cu privire la cancerul intestinului gros, sub sloganul „Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!”, având ca scop prezentarea celei mai simple metode neinvazive de depistare precoce a cancerului intestinului gros.

Campania, care se va desfăşura pe tot parcursul lunii martie, va fi vizibilă în mijloacele de transport în comun bucureştene (RATB, metrou), precum şi în multe dintre clădirile de birouri din Capitală. De asemenea, informaţii despre cancerul intestinului gros şi metodele de prevenire şi diagnosticare precoce a bolii sunt disponibile şi pe site-ul www.invingemcancerul.ro

Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate creşte, străbătând în întregime acest perete. Acest tip de cancer afectează intestinul gros şi este al treilea ca frecvenţă atât la bărbaţi, cât şi la femei, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer.

Anual, în Europa, aproape 190.000 pacienţi sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer. În momentul diagnosticării, aproximativ 20 la sută dintre pacienţi sunt deja în faza de metastază a bolii, cancerul fiind extins dincolo de intestinul gros.

Una dintre cele mai simple metode de depistare existentă în acest moment este testul hemocult. Acest test este neinvaziv şi nu presupune niciun fel de intervenţie medicală, având drept scop depistarea prezenţei unei sângerări ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecţiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.

Prezenţa sângelui în scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, însă nu toate sângerările de acest fel sunt cauzate de cancer. Afecţiunile care pot duce la prezenţa de sânge în materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativă, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacienţii să discute cu medicul lor de familie despre aceste investigaţii şi despre cum se poate realiza testul hemocult.

„Importanţa prevenţiei şi depistării precoce a cancerului în general, dar mai ales a cancerului intestinului gros, este primordială pentru sănătatea unei naţiuni şi a oricărui cetăţean. Pentru acest lucru, este important să efectuăm analize de screening specifice în mod regulat.

În cazul cancerului intestinului gros, detecţia precoce creşte şansele pacientului la vindecare. Mai ales când există această modalitate neinvazivă de detecţie precoce, testul hemocult, este nepermis de mare numărul pacienţilor diagnosticaţi tardiv cu această boală.
De aceea, ne-am decis să dedicăm luna martie informării publicului asupra pericolului acestui flagel, promovării importanţei unui control anual, în special pentru persoanele peste 50 de ani.”
, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Potrivit datelor statistice, incidenţa anuală a acestei forme de cancer în România este de peste 8.000 de cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa, iar anual, în lume, 700.000 de oameni mor din această cauză.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: