Când ar trebui să iei suplimente cu zinc dacă iei și fier și/sau cupru

  • Publicat:
Când ar trebui să iei suplimente cu zinc dacă iei și fier și/sau cupru
Sursa foto: shutterstock

Zincul se numără printre multele oligoelemente esențiale de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos. Practic, absolut toate formele de viață au nevoie de zinc pentru a funcționa. Însă, corpul nu poate să producă zinc. De aceea, trebuie luat din alimentele pe care le consumăm sau din suplimente.

Importanța zincului în organism

„Zincul este un nutrient esențial, deoarece corpul nostru nu îl poate produce sau stoca”, spune Joanne Keaveney, R.D. la Boston Medical Center. „De aceea trebuie să obținem o aprovizionare constantă în dieta noastră.”

Funcția imunitară sănătoasă, vederea, pielea și părul sunt toate rezultatul unor cantități suficiente din acest mineral puternic. Reduce chiar inflamația din organism și este esențială pentru simțul mirosului și al gustului.

„Este considerat un antioxidant, ceea ce înseamnă că vă ajută să vă protejați corpul de daunele cauzate de radicalii liberi”, spune Baker. Deși zincul poate reduce durata unei răceli, nu s-a dovedit că previne îmbolnăvirea.

Alimentele bogate în zinc includ carnea de vită, carnea de pasăre, semințele de dovleac, cerealele fortificate pentru micul dejun și fructele de mare (de fapt, stridiile conțin mai mult zinc decât orice alt aliment).

Citește și: 6 alimente de bază cu un conținut ridicat de zinc care contribuie la întărirea sistemului imunitar

„Zincul este mai bine absorbit din alimentele de origine animală decât din plante, deoarece fitații găsiți în plante pot lega zincul și pot reduce absorbția acestuia”, spune Baker. Deci, vegetarienii și veganii pot fi expuși riscului de a avea o deficiență, deoarece cele mai mari cantități de zinc se găsesc în principal în carne și pot beneficia de suplimente.

Când ar trebui să iei suplimente cu zinc

Nu toate suplimentele pot fi luate în același timp cu zincul. Unele pot interfera cu absorbția corectă a mineralului, avertizează Dr. Denise Millstine, M.D.

„Dacă luați alte suplimente, în special fier sau cupru, ideal ar fi să le luați la cel puțin două ore distanță unul de celălalt pentru a asigura o absorbție adecvată”, a spus Dr. Denise Millstine.

Precauții în consumul suplimentelor cu zinc

Din cauza riscului de efecte secundare și interacțiuni cu medicamentele, ar trebui să iei suplimente alimentare numai sub supravegherea unui medic.

Cercetările au arătat că mai puțin de 40 mg pe zi este o cantitate sigură de luat în timp, dar specialiștii nu sunt siguri ce se poate întâmplă dacă se administrează mai mult, pe o perioadă lungă de timp.

Au fost ridicate semne de întrebare cu privire la combinarea multivitaminelor și suplimentelor de zinc și un risc crescut de a muri din cauza cancerului de prostată.

Efectele secundare frecvente ale zincului includ:

  • tulburări de stomac
  • greață
  • vărsături
  • gust metalic în gură

Dozele mari de zinc pot provoca:

  • amețeli
  • dureri de cap
  • somnolență
  • transpirație crescută
  • pierderea coordonării musculare
  • intoleranță la alcool
  • halucinații
  • anemie

Citește și: De ce avem nevoie de zinc pentru imunitate bună? Explică dr. Răzvan Vasilescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”