Cântăreața Adda, diagnosticată cu o boală gravă cauzată de mușcătura de căpușă

  • Publicat:

Cântăreața Adda a anunțat că se retrage din viața publică o perioadă, după ce a aflat că o mușcătură de căpușă i-a cauzat o boală gravă. Artista a primit două diagnostice greșite și s-a tratat timp de un an și jumătate, dar fără niciun rezultat.

Inițial medicii i-au spus că suferă de dermografism, un tip de urticarie pentru care vedeta a urmat tratament cu cortizon. Ulterior, medicii i-au spus că are intoleranță la histamină, așa că Adda a început un tratament cu antialergice. Dar adevărata cauză a problemelor cântăreței era cu totul alta.

Adda se confrunta permanent cu urticarie, edeme la nivelul gâtului, senzație de sufocare și chiar paralizie. Până la urmă, artista a primit diagnosticul corect.

Adda: „Am trăit o minciună. Un an și jumătate. M-am tratat greșit”

De fapt, ea suferă de două boli grave care îi pun viața în pericol și trebuie să urmeze un tratament strict, respectiv boala Lyme cauzată de mușcătura de căpușă și boala zgârieturii de pisică.

Se pare că ambele boli au evoluat în tot acest timp și i-au afectat artistei creierul, motiv pentru care are senzația că nu își mai simte corpul și are tulburări de memorie.

Am trăit o minciună. Un an și jumătate. M-am tratat greșit, dar nu în totalitate. Am simțit mereu că e ceva rău în interiorul meu, care a preluat controlul. Corpul e deștept. La fel și sufletul. Ele ne dau semnale până înțelegem. M-a salvat stilul de viață sănătos. Am reușit să îmi întăresc imunitatea și să fac o parte din treabă. Acum, e nevoie de medicamente puternice, a scris Adda pe pagina ei de Facebook.

Timp de un an și jumătate, Adda a crezut că medicii care au diagnosticat-o au dreptate și că ea are o problemă psihică. De altfel, cântăreața a fost îndrumată la un moment dat să-și facă un control psihologic.

Le-am permis să gândească în locul meu, crezând că sunt total depășită de situație. Realitatea era alta. Acum înțeleg. Acum știu că ceea ce am simțit și ceea ce am văzut era real. Am ales să-mi alung intuiția, să reprim toate mesajele pe care mi le trimitea universul și să mă încred într-un palpabil fals susținut cu atâta tărie de cei care, în fața mea, își spuneau genii.

Nu am înțeles de ce vocea mea interioară insista mereu să scriu. Borelia și Bartonella îți afectează memoria. Îți dau acel brain fog (ceață mentală). Aveam momente în care nu-mi găseam cuvintele. Uitam lucruri. Scăpam obiecte din mână. Eu, care am compus piese fără să notez versurile. Atât de bine le țineam minte.

Dintr-odată parcă mă alteram. Și am dat vina pe stres. Apoi, când medicii mă trimiteau la psihologi, am început să dau vina pe mine. Am început să cred că sunt greșită. Că sunt vinovată. Acum sunt eliberată. E atât de dulce sentimentul.

Acum, când scriu, am momente în care aștept să-mi amintesc cuvintele. Dar nu mă mai biciuiesc, mă țin în brațe și am răbdare, a adăugat Adda.

Mușcătura de căpușă: ce simptome apar și ce boli pot transmite căpușele

De regulă, mușcătura de căpușă nu determină simptome, dar există situaţii (în special dacă persoana este alergică sau dacă o căpuşă transmite anumite boli) în care pot apărea manifestări precum:

  • Durere sau umflătură la locul muşcăturii
  • Apariţia unei erupţii inelare în jurul muşcăturii
  • Senzaţie de arsură
  • Vezicule pline cu puroi
  • Dificultăţi de respiraţie
  • Iritaţii pe trunchi şi picioare
  • Amorţeala gâtului
  • Migrene
  • Greaţă
  • Slăbiciune musculară
  • Dureri articulare sau musculare
  • Febră şi/sau frisoane
  • Umflarea nodulilor limfatici

Căpuşele pot transmite diverse boli oamenilor, dintre care unele pot fi severe. Simptomele acestor afecţiuni apar de obicei la câteva zile (cel mult 2 săptămâni) de la muşcătură. Prin urmare, dacă aveţi simptome dintre cele menţionate mai sus şi aţi fost muşcat de o căpuşă, adresaţi-vă rapid unui medic pentru depistarea cauzei şi instituirea unui tratament!

Printre bolile care pot fi transmise prin muşcătura de căpuşă amintim:

  • Boala Lyme
  • Febra Rocky Mountain
  • Febra de Colorado
  • Tularemia
  • Ehrlichioza

Cum se scoate o căpuşă

În cazul în care sunteţi muşcat de o căpuşă, este de preferat să vă adresaţi medicului pentru extragerea în siguranţă a acesteia de sub piele. Dacă nu aveţi posibilitatea să vă adresaţi unui medic, puteţi extrage căpuşa respectând următorii paşi:

1. Cu vârful unei pensete dezinfectate se prinde căpuşa cât mai aproape posibil de suprafaţa pielii.
2. Se extrage uşor căpuşa, în sus, urmărind ieşirea capului din piele. După extragere, căpuşa se poate pune într-un recipient închis pentru eventuale analize.
3. După îndepărtarea căpuşei, curăţaţi bine zona muşcăturii şi mâinile cu spirt, alcool farmaceutic, tinctură de iod sau cu apă şi săpun.

Cum se manifestă boala zgârieturii de pisică

Limfoadenita subacută regională sau boala zgârieturii de pisică este o afecţiune cauzată de infecţia cu o bacterie prezentă în saliva pisicii, numită Bartonella henselae.

Află aici mai mult despre cauzele, simptomele și tratamentul pentru boala zgâriieturii de pisică.

Aproximativ 40% dintre pisici, în special cele cu vârsta sub un an, sunt purtătoare ale acestei bacterii, transmisă cel mai probabil de la purici, deşi mare parte dintre ele nu prezintă nici un fel de simptom.

Simptomele infecţiei pot apărea la 3-14 zile de la eveniment şi pot consta în eczeme, leziuni uşor ridicate la nivelul pielii, vezicule cu puroi, durere în zona respectivă sau chiar febră ori epuizare în cazurile severe.

Infecţia cu Bartonella henselae poate duce la complicaţii grave în cazul persoanelor cu sistemul imunitar deficitar, ca urmare a unei boli cronice. Deşi sunt rare, complicaţiile cauzate de boala zgârieturii de pisică sunt severe şi pot consta în: encefalopatie, neuroretinită, osteomielită sau sindromul oculoglandular Parinaud.

Pisicile pot transmite şi alte boli omului, multe dintre ele severe, printre care: campilobacterioza, criptosporidioza, rabia, toxoplasmozatoxocaroza.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: