Deși nu toate căpușele sunt purtătoare de boli, unele mușcături ale acestora pot avea un efect mai puțin întâlnit care ne poate schimba total stilul de viață. Iată ce căpușă ne poate da viețile peste cap prin mușcătura sa, dar și ce stări vin însoțite odată cu aceasta.
„Amblyomma americanum”, așa cum este denumită științific căpușa stelară singuratică, trăiește în America și în Mexic. Această căpușă este mică, iar mușcătura ei abia poate fi simțită, nefiind însoțită de durere sau alte simptome. Însă o singură atingere a acestei căpușe e suficientă pentru a dezvolta alergie la consumul de carne roșie și pentru a rămâne pe viață cu această alergie.
Alergia apare la doar câteva ore de la mușcătură și poate fi însoțită de stări precum: frisoane, vărsături, diaree, dureri de cap, nas înfundat sau scădere a tensiunii arteriale.
Căpușa mai sus descrisă eliberează o moleculă denumită științific Alfa-Gal, care ne poate face alergici la carnea roșie. Acest sindrom Alfa-Gal apare la consumul de carne roșie (porc, vită, oaie) și organele lor și se manifestă prin urticarie, simptome digestive sau anafilaxie.
Majoritatea pacienților care dezvoltă acest sindrom alergic realizează acest lucru abia după ce consumă carne roșie.
Din păcate, până în acest moment alergia are un tratament doar pentru efectele adverse și nu se cunoaște vreo posibilitate de vindecare.
Cercetătorii sunt de părere că sporirea condițiilor de igienă ar putea duce la întărirea sistemului imunitar care poate combate aceste alergii. Se presupune că o creștere excesivă a gradelor din termometre ar fi dus la răspândirea capușelor, susțin specialiștii.
Surse: The Sun, UNC Health Talk