Ministerul Sănătății a anunțat recent că s-a reluat tipărirea de carduri de sănătate. În următorii trei ani, aproximativ 1,2 milioane de carduri de sănătate noi vor fi livrate către români de Imprimeria Națională. Care este motivul acestei decizii?
Oficialii de la Ministerul Sănătății au transmis recent că au semnat un acord cadru cu Compania Națională „Imprimeria Națională” – S.A., pentru a fi livrate noi carduri de sănătate pentru români.
În perioada următoare, aproximativ 400.000 de carduri de sănătate vor fi livrate către cei de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate, în două loturi. Cei care vor beneficia sunt persoanele care au 18 ani sau au dobândit calitatea de asigurat după ce au fost distribuite cardurile inițial.
Primul lot va fi livrat până la finalul lunii noiembrie 2023, iar cel de-al doilea lot urmează să fie distribuit până pe 15 decembrie. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, s-au cheltuit în jur de 5,5 milioane de lei pentru noul contract.
„Cardul de sănătate este instrumentul prin care se face dovada calității de asigurat la accesare serviciilor medicale și care confirmă prezența asiguratului la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate.”, potrivit Ministerului Sănătății.
Până la finalul anului 2026, vor fi livrate 1,2 milioane de carduri.
Citește și: Șapte bonuri de masă în plus și o zi liberă pentru românii care donează sânge. Lista completă a beneficiilor
Primele carduri de sănătate au fost distribuite în 2014. Site-ul Casei Naționale de Sănătate arată faptul că 14 milioane de asigurați au primit cardul de sănătate prin intermediul serviciilor poștale.
Cardul de sănătate ar fi trebuit să aibă o valabilitate de 5 ani, dar aceasta a fost prelungită la 7 ani ulterior, conform unei hotărâri de Guvern (HG). Din cauza pandemiei de COVID, Guvernul a hotărât prelungirea acestora cu încă 7 ani, în vara lui 2020.
Așadar, persoanele care au cardurile de sănătate expirate, trebuie să știe că le mai pot folosi încă 7 ani de la data expirării.
Citește și: Viitorul snus-ului suedez în Uniunea Europeană, încă incert pe fondul evaluării directivei privind tutunul