Care sunt legumele și fructele cu cele mai multe pesticide. REZULTATELE testelor făcute de autorități, de-a dreptul ÎNGRIJORĂTOARE

  • Publicat:
Care sunt legumele și fructele cu cele mai multe pesticide. REZULTATELE testelor făcute de autorități, de-a dreptul ÎNGRIJORĂTOARE

Interesul pentru o alimentație sănătoasă e tot mai ridicat, dar nu întotdeauna ceea ce credem că e sănătos ne face și bine. Pericolul ascuns al pesticidelor crește, pe măsură ce crește cererea de fructe și legume, iar aspectul lor trebuie să fie cât mai frumos.

O testare realizată recent de către autorități ne arată care sunt fructele și legumele care rețin cele mai multe pesticide.

Ce arată testele făcute de autorități

Anul acesta, cei de la Autoritatea Fitosanitară au făcut mai multe controale și testele pe pesticide iar acum apar tot mai multe neconformități. Până acum, autoritățile au găsit 25 de legume și fructe care conțineau pesticide peste limite, asta din cele 1.884 de probe care au ajuns în laborator.

Cele mai multe probleme au fost găsite la roșii. Mai exact 7 probe de tomate au fost descoperite cu substanțe periculoase pentru consum, și toate probele au venit de la producătorii din Matca, județul Galați.

S-au mai găsit și 5 probe de ceapă verde, 3 probe de spanac, 3 probe de căpșune, 2 probe de mărar, 2 probe de pătrunjel, o probă de mere, o probă de fasole verde și o probă de vinete.

Legumele de export, nici ele foarte sigure

Nici legumele care vin din afară țării nu sunt foarte sigure. Până în luna mai, ANSVSA a descoperit 22 de legume și fructe cu pesticide peste limite, cele mai multe din Turcia și Egipt. Este vorba despre căpșune, rodii, portocale, roșii, vinete și dovlecei. De asemenea, pesticide au fost găsite și la merele aduse din Ucraina și Polonia, dar și la mărarul adus din Iran.

Citește și: Atenție mare la ce cumpărați de la piață! Topul fructelor și legumelor care conţin cele mai multe pesticide

Ce rămâne de făcut?

Specialiștii spun că pentru a scăpa de pesticide sau alte substanțe, ar trebui sa spălăm bine fructele și legumele înainte de a le consuma.

E bine să le punem într-un bol cu apă și bicarbonat de sodiu pentru câteva minute, mai ales în cazul produselor care nu provin din agricultura ecologică. 75% dintre fructele și legumele neecologice vândute în SUA sunt încă pline de substanțe chimice agricole potențial toxice, conform acestui ghid.

Citește și: Cele mai simple metode pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian