Știai că majoritatea populației suferă de o deficiență de vitamina K2? Mai puțin în continentul asiatic, unde soia este un aliment de bază. În țările vestice, produsul nu este foarte popular în magazine, nefiind agreat din cauza mirosului și gustului ciudat pe care îl are.
Vitamina K2 naturală este produsă de diferite specii de bacterii. Alimentele fermentate, precum brânza și laptele covăsit, sunt alegeri bune ca sursă naturală de vitamina K2. Aceste alimente au însă un nivel relativ scăzut de vitamina K2, necesitând un consum mare.
Cea mai bună pentru această vitamină este mâncarea tradiționala japoneză Natto, obținută din soia fermentată. Acest fel de mâncare este neobișnuit de bogată în vitamina K2 naturală.
Un aport alimentar insuficient de vitamina K2 crește riscul de depunere a calciului la nivelul arterelor, ducând la artere inelastice, rigide.
De asemenea, lipsa acestei vitamine privează oasele de calciu, un mineral esențial pentru sănătatea sistemului osos. Acest lucru a fost demonstrat prin cercetări privind activarea sau inactivarea proteinelor din oase și din pereții vaselor arteriale.
Persoanele care suferă atât de boli cardiovasculare cât și de osteoporoză prezintă o lipsă de calciu. În multe cazuri, calciul a fost găsit depozitat pe pereții vaselor de sânge – rezultând artere rigide și fragile –, fiind insuficient în oase și afectând astfel rezistența și densitatea lor.
Prin urmare, nu este suficient consumul unei cantități adecvate de calciu, ci este nevoie și de o distribuire și utilizare corespunzătoare a mineralului în corp.
O cantitate mică de calciu poate duce la oase friabile, iar o cantitate mai mare îmbunătățește sănătatea oaselor, dar duce la calcifierea arterelor, rezultând o proastă circulație a sângelui, cu creșterea riscului de evenimente cardiovasculare. Acest efect este cunoscut sub numele de „Paradoxul Calciului”.
Conform ultimelor studii, calcifierea arterelor și lipsa calciului din oase pot fi consecințe ale insuficienței de vitamina K2 în urma unui regim alimentar neadecvat.
Spanacul, broccoli, varza, varza de Bruxelles, fasolea verde, sparanghelul, napii, mazărea, morcovii și conopida sunt surse excelente de vitamina K, alături de iaurt. Surse bogate în această vitamină sunt și gălbenușul de ou, ficatul, anumite tipuri de brânză.
Dacă mai vreți încă un argument puternic, sursele de vitamina K2 sunt foarte sărace în calorii: 100 grame de napi fierți – 36 calorii, spanac fiert – 41 de calorii, gulia – 29 de calorii, varza de Bruxelles – 61 de calorii, broccoli – 44 de calorii, pătrunjel proaspăt – 3 calorii, salată verde – 16 calorii.
Toate aceste legume asigură doza zilnică recomandată de vitamina K, unele chiar și 10 ori mai multă, cum ar fi napul sau spanacul.