Dacă eşti în căutarea unui motiv pentru care să consumi mai puţină carne roşie, iată câteva dintre ele: poate fi bogată în colesterol şi grăsimi saturate, iar consumul ei a fost asociat unui risc crescut de boli cronice.
Două noi studii au apărut cu scopul de a ne motiva să renunţăm la burgeri şi coaste. Primul sugerează că în urma consumului de carne roşie creşte riscul de diverticulită, o afecţiune comună a colonului, în timp ce al doilea studiu sugerează că nivelul crescut în urma fumului, grătarului creşte rata de deces în rândul supravieţuitorilor de cancer. Ambele studii fac referire la potenţialele pericole pe care le are gătitul la temperturi crescute, proces care produce compuşi cancerigeni şi inflamatorii. Carnea preparată la temperaturi înalte a fost totodată asociată ricului de apariţie a cancerului, iar mai târziu a diabetului.
Cel mai nou studiu publicat în jurnalul Gut a analizat potenţialul impact pe care îl poate avea carnea roşie, de pui şi peşte asupra unei persoane şi a şanselor de a dezvolta diverticulită, o afecţiune pirn care micile ”buzunare” ale intestinelor se inflamează. Diverticulita afectează peste 200.000 de persoane în fiecare an şi este cel mai des întâlnită în rândul adulţilor tineri. Cercetătorii au analizat starea sănătăţii şi stilul alimentar în rândul a 46.500 de bărbaţi, timp de 26 de ani. În toată această perioadă, 764 bărbaţi au dezvoltat afecţiunii inflamatorii extrem de periculoase. După ce au ajustat factori precum fumatul, exerciţiile fizice, consumul de medicamente şi de fibre, au descoperit că cei care au consumat carne roşie se confruntau cu un risc crescut de 58% de a dezvolta diverticulită comparativ cu persoanele care consumau în catităţi foarte mici.
Autorul studiului, dr. Andrew Chan, medic al spitalului general din Massachusetts, spune că este nevoie de mai multe cercetări pentru a se determina cu exactitate cantitatea de carne roşie asociată diverticulitei însă, studiile sugerează că în urma acestui consum crescut se modifică echilibrul bacteriei din tractul gastrointestinal, care poate afecta răspunsul sistemului imunitar şi vulnerabilitatea la inflamaţii. Şi, în timp ce carnea procesată are o reputaţie foarte proastă, preparată la temperaturi crescute poate fi dăunătoare microbiomului.
Al doilea studiu publicat în jurnalul JNCI: Jurnalul Institutului Naţional de Cancer, a urmărit peste 1.500 de supravieţuitori de cancer de sân pe o perioadă de 18 ani. În tot acest timp, aproximativ 600 dintre femei au decedat. Cercetătorii au descoperit că femeile care mâncau grătar, grill sau carne afumată se confruntau cu un risc crescut cu 23% de deces, comparativ cu cele care consumau mai puţin. De asemenea, rezultatele au fost ajustate pentru potenţialii factori de influenţă precum indexul masei corporale, exerciţiile fizice şi consumul de alcool.