De regulă, căscatul este actul reflex motor care semnalează stările de oboseală ale organismului. Atunci când această acțiune durează mai mult de o dată pe minut și se succede rapid, avem de-a face cu căscatul excesiv. Așa s-a întâmplat și în cazul unei femei de 47 de ani din Marea Britanie, care căsca din ce în ce mai mult. La analize mai amănunțite, doctorii au descoperit că suferea de o afecțiune neurodegenerativă rară!
Nickie Davies, originară dintr-un orășel din Anglia, West Kirby, a crezut inițial că este foarte obosită, după ce a început să caște tot mai des. În 2022, ea fusese diagnosticată cu COVID-19 și credea că epuizarea ei se datorează acestui virus. În realitate, era mult mai rău decât specula, notează Mirror.
La 10 zile de la infecția cu coronavirus, Nickie a început să caște încontinuu, chiar și de 100 de ori pe zi. A simțit că ceva nu este în regulă și a mers la medicul de familie, care i-a spus inițial că simptomele ei sunt legate de apneea în somn.
Apoi, Nickie Davies a fost trimisă la medicul ORL, care de asemenea credea că are vreo alergie. Pe de altă parte, Nickie bănuia că simptomele ei au apărut din cauza bolii neuronului motor (o afecţiune neurodegenerativă rară care afectează creierul și nervii, provocând slăbiciune crescândă în timp), dar doctorii au anunțat-o că nu era cazul de așa ceva.
Citește și: Boala cruntă care a măcinat-o pe Natașa Raab în ultimii ani. Nu mai putea merge, abia mai putea vorbi
În luna martie a acestui an, femeia s-a confruntat cu o tulburare neurologică funcțională, o problemă care constă în modul în care creierul comunică cu corpul.
După ce a făcut mai multe investigații, britanica a fost diagnosticată cu boala neuronului motor.
Boala neuronului motor este un grup de boli care fac ca nervii motori din coloana vertebrală și creier să își piardă funcțiile în timp. Este o formă destul de rară, dar severă, de boală neurodegenerativă.
„Am simțit că trebuie să plec, nu puteam sta, mă simțeam claustrofob pentru că cele mai mari temeri ale mele s-au adeverit. Asistentele m-au dus într-o altă cameră, dar pur și simplu nu am putut să înțeleg nimic din ce spuneau”, a povestit ea, cu ochii în lacrimi.
Citește și: Demența se moștenește? În unele tipuri de demență, riscul e de 50%
După ce a aflat diagnosticul, Nickie a plâns două săptămâni, gândindu-se la fiica ei de 16 ani, care va fi afectată de boala sa. Din nefericire, boala i-a afectat vorbirea și a fost nevoită să-și ia o pauză de la locul de muncă.
„M-a făcut să înțeleg că nimic nu contează dacă ești sănătos. Nici nu puteam să vorbesc despre asta sau să menționez MND fără să plâng. S-a ajuns la un punct în care am crezut că pot să stau și să plâng și să mă simt trist sau că pot să mă ridic și să merg mai departe și asta este calea pe care am ales-o”, a mai mărturisit Nickie.
Sursa: Mirror