Cât alcool poți să bei zilnic ca să nu-ți distrugi colonul și ficatul

  • Publicat:
Cât alcool poți să bei zilnic ca să nu-ți distrugi colonul și ficatul
Foto: Shutterstock

Pentru a reduce cât mai mult riscul de cancer de colon, dar și ciroză hepatică, limitați drastic cantitatea de alcool consumată. Mai mult, potrivit ultimelor ghiduri medicale, nicio cantitate de alcool nu este considerată sigură pentru consum atunci când vorbim despre riscul de cancer.

Cu toate acestea, nu există o garanție că renunțând de tot la alcool sau consumând doar o cantitate mică nu vă puteți îmbolnăvi. Printre factorii de risc cunoscuți ai cancerului de colon se numără: vârsta înaintată, moștenirea genetică, fumatul, lipsa de mișcare, bolile inflamatorii intestinale (colita ulcerativă, boala Crohn), polipii pe colon, greutatea corporală în exces și alimentația procesată, bogată în grăsimi, făinoase și zahăr.

Specialiștii spun că alcool în exces înseamnă peste 2,5 litri de bere, peste 1 litru de vin sau peste 300 ml de tărie pe săptămână. Iar consumul excesiv de alcool crește semnificativ riscul de cancer de sân, de ficat, gură, gât, esofag, stomac și colon.

Cum te îmbolnăvește alcoolul de cancer de colon

Alcoolul perturbă activitatea sistemului digestiv prin apariția inflamației la nivelul mucoasei intestinale, scrie medicalnewstoday.com. Însă este nociv și ca urmare a acțiunii acetaldehidei, subprodusul toxic al etanolului, care se leagă de ADN și determină replicarea incorectă a celulelor.

Dacă se consumă alcool în exces, ficatul nu poate procesa acetaldehida suficient de repede, astfel că această substanță toxică se acumulează în organism. În consecință, se produce deteriorarea ireversibilă a ADN-ului, ceea ce crește semnificativ riscul de apariție a cancerului, și nu doar de ficat.

Totodată, alcoolul poate acționa ca un „solvent”, facilitând absorbția în celule a altor agenți cancerigeni, cum ar fi cei rezultați din arderea tutunului, ceea ce duce la apariția cancerului de gură, gât sau esofag.

Mai mult, alcoolul împiedică absorbția substanțelor nutritive din alimente sănătoase, cum ar fi vitaminele A, C, D, E, folații, care au un rol important în prevenirea cancerului.

Potrivit cancer.gov, consumul unei singure beri de doar 350 ml/zi poate crește riscul de cancer de gât și cap, cancer esofagian, cancer de ficat, cancer de sân, cancer de prostată și cancer colorectal. Iar riscul crește pe măsură ce cantitatea de alcool consumată zilnic este mai mare.

Cantitatea sigură de alcool – zero! 

O metaanaliză recentă care a colectat date din peste 1.000 de studii privind pericolele consumului de alcool a concluzionat că nu există o cantitate optimă în ceea ce privește reducerea riscului de cancer.

Un alt aspect îngrijorător este faptul că alcoolul produce daune ireversibile în organism. Altfel spus, și dacă renunțăm de tot la alcool, riscul de cancer încă există.

Un studiu a descoperit că persoanele care renunțaseră la alcool de peste 16 ani prezentau în continuare un risc crescut de cancer orofariangian. Iar o altă cercetare a scos la iveală că e nevoie de o perioadă estimativă de peste 35 de ani de abstinență pentru a „curăța” organismul de daunele produse de alcool la nivelul ADN-ului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: